Foto: 
autor nepoznat

Probudi zmaja u sebi

Tih je dana Ljubljana bila  prepuna bilborda sa ovim sloganom. Aždaja u njoj nikad i ne spava. Sada bi se sa njom složili svi njeni službenici . Ali neće da piše o ali. Već o mnogo puta pomenutim trotinetima. Razni nabildovani momci sa fensi naočarima na nosu, cure u žiponima i helankama, mladi lavovi u biznis look varijanti samo zuje kraj nje po biciklističkoj stazi. Zemlja u kojoj je bicikl osnovno prevozno sredstvo, i koje i ona  mnogo volim, naprasno je pretvorena u autodrom, heliodrom ili trotinetodrom, kako god da se to kaže, odnosno vašarsku šatru sa zidom smrti i motoristom koji se protivi sili ravnoteže naginjući se čas na jednu čas na drugu stranu uz sveprisutno – Ooooh!

Trotinetofanovi se ne naginju, ne gledaju u koga i na koga će da se zalete i nalete. Njegovo veličanstvo biciklista ustuknu pred novom modom četvorotočkaša. Koji to zapravo i nisu.

A šta danas ovi klinci jesu?

U njeno vreme devojčice su vozile rolšue (od nemačkog cipele koje se kotrljaju). Iliti koturaljke, kako bi rekli u Agramu. Danas njena  unuka juri na rolerima. I pita je:
- Bako znaš li ti da voziš rolere?

Čuj, zna li!  Pa negde do gimnazije kolena su joj bila odrana od pada niz Alekse Nenadovića. Još kad bi na zidiću pri dnu ulice, na uglu sa Njegoševom, stajao onaj slatki plavi sa 6. sprata od vrha ulice bi se spremala za čučanj i okret uz ulični stub, tako da joj suknjica zaleprša. Gledala je juče unuku kako to isto radi kad je ispred zgrade izašao komšija iz susednog ulaza. Bacala je kamenčiće tik ispred njega i saginjala se da ih skuplja baš kad bi on pogledao na tu stranu.

Bakina unuka. Iver...ne pada, ona je kopija....

Dečaci su se niz istu ulicu spuštali na dasci (preteča skate boarda) sa kuglagerima umesto točkića. Njen unuk u svojoj četvrtoj godini već vozi bicikl bez točkića, sve se čini da će i motori uskoro doći na red.

Ali njihova današna želja je trotinet. Kroz ceo tržni centar vozili su električni trotinet i tulili kao sirena da kupe.

450 eur!?!

Baka u čudu:
-Pa u Srbiji možeš da kupiš juga za te pare. Jeste li vi poludeli.?
I ode i  kupi deci zmaja. Igrali su se celo popodne
Probudili su onog sa bilborda …sve cičeći i radujući se.

Za 10 Eura.

Komentari

Komentari