Foto: 
autor nepoznat

Razveden (iz taksija)

Izašao je iz kafane preko puta i krenuo pravo ka meni. Primetio sam da je pijan, ali delovao je pristojno.

Seo je napred.

-Na Crveni Krst. - rekao je.

Zatim je nekog pozvao telefonom.

-Gotovo. - rekao je - Dobro sam... Jeste, malo sam popio... Jebi ga, ovo je baš zgodna prilika. Kad, ako ne sad... Evo me u taksiju, stižem brzo... Vidimo se.

Othuknuo je i vratio telefon u džep.

-Čeka me društvo u kafani. Upravo sam se razveo... -rekao je.

Ćutao sam. Nisam znao šta se kaže onom ko se upravo razveo.

-Nisam mislio da će do ovog doći... A ništa nisam uradio da ne dođe... - rekao je - Jebi ga, opusti se čovek vremenom... Misli da se neke stvari podrazumevaju kad si u braku... Žene... One ne misle tako. Vremenom, nekako prestaneš da se pitaš kako je onom pored tebe... A,imali smo teške trenutke, napravio sam milion sranja. Ma, jesam, zapitao sam se ja... Ali nikad nisam saznao kako joj je stvarno. Nije dala da znam. Ta moja žena... Moraću da se naviknem da je zovem bivša... Znaš kakva je... Nežna, ali odlučna... Ranjiva, ali uporna... Krhka, ali hrabra.. Ta kad nešto reši...

I eto... Nisam uspeo da je zadržim... Nema veze... Pošteno. Nisam je ni zaslužio. Ničim je nisam zaslužio. Nema sa mnom te sreće... Tog spokoja o kom ona sanja...

A ja sam sanjao neku slobodu. Svi mi sanjamo slobodu. A sloboda je za sebične. Za neodgovorne. Sloboda je zamka... Samoća.. Usamljenost... To je sloboda... Jebena, precenjena stvar.. Nije vredna onog ko te voli..

I sad ću da se napijem sa ortacima, slušaću fore na temu razvoda, čestitaće mi iz fazona... Onda će otići svako svojoj kući, svojim ženama..

A ja ću da ostanem sam... U svojoj slobodi, sa kojom i ne znam šta bih sad...

Komentari

Komentari