Foto: 
autor nepoznat

Sam sebi, svoj, Kerber

Orfej se okrenuo da vidi lice voljene Euridike, uprkos zabrani Bogova donjeg sveta i tako ju je zauvek izgubio, potonulu u besmisao konačnosti.Orfej se okrenuo, ne mogavši da izdrži iznova da ugleda žuđeni lik svoje drage, u isti mah nestrpljiv i uplašen, jer nije čuo njene korake za sobom. A, Euridika beše, u korak, iza njega...

 

Je li kobnije nestrpljenje ili nepoverenje?

Je li opasnije zabranjeno od zabrane?

Jesmo li slabiji u strahu ili neznanju?

Jesmo li usamljeniji u nemanju ili davanju?

 

„Predivna je Euridika, zlatne kose i očiju boje narcisa...“

 

Prvo je plašila

Pa se plašila

Prvo je odlazila

Pa je otišla

 

 

Proći će život tako

Rekoh!

Prvo je pošao on

Pa pođoh

 

 

Prvo je pretila

Pa zapretila

Prvo me napuštala

Pa me napustila

 

 

Prolazi život tako

Zastadoh

Prvo da prođe on

Pa prođoh

 

 

Prva je maštala

Pa je odmaštala

Prva je žurila

Pa je odjurila

 

 

Prođe život tako

Stadoh...

Kad on ode

Za njom pođoh...

 

Ište troglavi Kerber opet moje ime, i kratkim kucnjevima na vratima, koja čuva (i što čuvahu njegovo čuvenje), iščikava i iščekuje me... I ja čekam... Zaklet u tvoje reči, ne mrdam dalje od obećanog mira u poverenim, podeljenim tišinama.Zalud, Orfej u meni nepoverljivo gleda preko ramena. Nepopravljiv je, moja Euridiko. Iako traži način da opravda to što gurnuo te natrag u ponor ništavila, svestan je da neće dobiti novu šansu da te iz njega izbavi... Očekivano, iznova pravi iste greške, i u sopstvenoj zamci, preduhitren, skapava. I ja čekam... Možda će prizor izledati drugačije kad se okrenem ovoga puta. Možda pretnja i zabrana neće biti jače od očekivanja, ovoga puta.Možda je naš usud zabluda Bogova, iz koje ćemo se izbaviti, nesvesni ožiljaka, što ostaće nam od nas, ovoga puta.

„Zakletom u odanost nimfe, Orfeju nije ostalo ništa drugo do nepoverenja u samoga sebe“, rekao bih, da te, pristajući na razumevanje, zamrzim. A hoće li nići novo srce na mestu ovog, koje se pred mržnjom, u sebe, negde iza mene, povlači?

 

Čekam odgovore, Euridiko! Dok ti toneš tamo odakle si iskrsla u moj život.

U korak sa mnom.

Naravno.

Komentari

Komentari