Foto: 
autor nepoznat

Srećne okolnosti

Nakon što ih je preskakanje lastiša iscrpelo, dve devojčice su sele na travu da odmore iako su ih majke upozoravale na krpelje. U nedostatku treće devojčice, ove dve drugarice su morale da improvizuju tako da su jedan kraj lastiša prebacile preko visoke kante za smeće. Dok su razgovarale o školskim aktuelnim temama i bezobrazluku jedne njihove školske drugarice, malenim prstima su prelazile preko divlje deteline i njihovih belih cvetića. U jednom trenutku je iz deteline provirila i jedna mutant detelina sa četiri lista. Dve devojčice su nadolazeću sreću ugledale gotovo istovremeno i od sreće su vrisnule. Međutim, kome pripada sreća koja je zagarantovana detelinom sa četiri lista? Obe devojčice su u glas tvrdile da detelina pripada njoj, s obzirom da ju je ona prva videla. Kada pregovori razgovorom, odnososno nadvikivanjem, nisu urodili plodom, dve devojčice su upale u fizički obračun. Čupanje za kosu i valjanje po travi u čistim haljinicama svetlih boja, privuklo je pažnju jednoj ženi u prolazu koja je prekinula ovaj bezumni rat. Devojčice su tada briznule u plač i otrčale su svaka na svoju stranu. U uvaljanoj detelini, između običnih trolisnih detelina, ostala je i ona koja se za jedan list razlikuje od svoje vrste i koja, ponavljam, donosi sreću. Ovaj događaj je kroz prozor svoje sobe posmatrao dečak koji bi mogao da im bude vršnjak. Razlog što je dečak u sobi u ovom lepom, prolećnom danu je taj što je kažnjen od strane svojih roditelja. Kazna mu je izrečena zbog loših ocena iz matematike. Dok je gledao slobodnu igru devojčica, zavideo im je i bio je ljut na nepravdu u svetu. Nakon što su devojčice nestale sa mesta igranja, kasnije bojišta, dečak je odlučio da se vrati jednačinama sa množenjem i deljenjem. Dok je listao zbirku sa zadacima dečak je razmišljao i o onome što je maločas video. Nije mu bilo jasno kako neko  slobodan i verovatno sa dobrim ocenama ne ume da ceni tu slobodu i sreću u prelepom prolećnom danu.
Sud je bio jasan. Zbog nebezbednih uslova za rad i zbog povređivanja jedne radnice koja je zbog toga ostala trajni invalid, vlasnik preduzeća u kojem je radnica radnila morao je da plati odštetu radnici koja je samom povredom stekla uslove i za invalidsku penziju. Na dan kada je novac uplaćen na račun povređene žene, samohrana majka i novonastali invalid je ovlašćenje o podizanju novca dala svom sinu jedincu. Cifra koja nije zanemarljiva, ali i cifra koja je trebala da nadomesti nedostatak funkcije u ruci nesrećne žene, otvorila je brojne mogućnosti, ali i dileme. Sin i majka su svojim platama pored sebe izdržavali i suprugu, odnosno snajku i dvoje školaraca od kojih jedan ima problem sa matematikom, zbog čega je i kažnjen. Sa blokčetom i nedoumicama, sin je za stolom pravio spisak na koji način upotrebiti dobijeni novac. Obnova dečje garderobe, nov električni šporet, usisivač, renoviranje kupatila, vraćanje duga ujaku...Majka je gledala svog sina kako prebira po mislima i računa, beleži, precrtava, dodaje. Zdravom rukom je pogladila onu drugu, koja je van upotrebe i nasmešila se. Nikada do tada nije osetila takvu vrstu sreće.
Uplakana devojčica utrčala je u dvorište svoje kuće i glasno je pozivala svoju majku. Starošću savladan pas, ležeći je ispratio devojčicin dolazak. Uplašena majka je odložila krpu kojom je čistila luster, sišla je sa stolice i krenula u susret devojčici koja je dozivala. Nakon što je saslušala izlaganje svoje ćerke, koja je valjanjem po travi uporopastila svoju haljinu, žena ju je poslala na presvlačenje, a zatim joj je izrekla kaznu zbog koje neće moći da izlazi da se igra napolju i da gleda televiziju nedelju dana.
Dok zbog suza u očima devojčica nije videla slova u lektiri koju je držala u rukama, njenog oca je u tom trenutku obasjao osmeh sreće. Konačno je dobio u kockarnici. Devojčicin otac nije bio strastveni kockar, ali je voleo ponekad posle posla da ode sa prijateljima na partiju pokera i alkohol. Danas je dobio. Napustio je sa prijateljima kockarnicu, otišli su u jednu elitniju kafanu gde je novac polako nestajao, a pre nego što je novac nestao, nestao je on sa jednom gospođicom koja pruža određene usluge za novac.
Devojčica je spavala i nije videla zvezdu padalicu koja donosi sreću. Nije je videla ni njena majka, budući da je gledala ka ulaznim vratima svog doma očekujući svog muža. Pijani muž će doći tek pred zoru, pričaće u polusnu svojoj supruzi o sreći na aparatu, ali i u neverstvu, nesvesno se hvaleći. Oko podneva će pozivati svoju suprugu, kao što je to dan pre uradila njegova ćerka sa suzama u očima, ali u kući neće naći ni suprugu ni svoju ćerku. Biće tu samo stari pas koji spava pod stepeništem iznad kojih stoji rđom zahvaćena potkovica.

Komentari

Komentari