Foto: 
autor nepoznat

Statistici u inat

„Reč inat, kao i reč ognjište, odražava tradiciju i istoriju i deo je ne samo našeg rečnika, nego i psihologije. Inat ima jedinstveno značenje kakvo se kod drugih naroda ne može naći. Sinonimi za inat su u srpskom jeziku prkos i tvrdoglavost, ali oni ne obuhvataju u punoj meri to značenje"

Bolnička soba. Doba Uskrsa. Princeza odrasla na zrnu graška koja nije mogla da zaspi ako nisu spuštene roletne, ni uz najmanju buku, deli sobu sa još 6 žena. Žučne kese, komada dva; jedna amputacija noge načete gangrenom, posledica dijabetesa; jedan pankreas i jetra, i dva želuca. Jedan princezin. 

Ne spava noćima. Plače, brine, odustaje od sebe. Hrane je infuzijom i tudjom krvlju. Kao vampir usisava to u sebe, ali ni makac. Nema snage ni oporavka.
Čekaju se nalazi. I da tudja krv prokola njenim venama da bi mogla da izdrži .
A šta treba da prokola njenim mozgom, mislima, srcem. Da izdrži. Dvojica čekaju na nju.
Jedan u tudjini, drugi tek izašao iz pelena. Za nju će biti bebe i kada sama bude nosila pelene. Mama kvočka, koja sada ne zna kako da zaštiti piliće.
Noći su najgore. Krevet do prozora daje joj slobodu da gleda u topole. To čarobno drvo brzorastuće i mnogoopadajuće, mace samo seju alergene i ceo grad kija. I suzi.
Ona suzi zbog nalaza. Difuzni cancer, early stage. Mora se reagovati brzo. Brzošireća neman orgija po utrobi, ali ona nema snage. Predugo je sve najeda, a i potajno se nada, nije baš to, neće baš nju.
Ali stižu ti prokleti nalazi. I lekar koji odmahuje glavom.
- Ukoliko i posle ovih transfuzija ne podignemo hemoglobin i gvozdje ja ne otvaram. Ne smem da rizikujem.

Zove svoju drugaricu. Znaju se decenijama. Voli je i poštuje i ona voli nju. Moli je da se nadje M.
-On nećeć moći sam da izgura sve to.
-Šta je bilo, odustala si?
-Da, pa vidiš sama kakve su prognoze. Procenat izlečenja je 1-2%. I zašto da se mučim. I sebe i njih. Kad ionako nema šanse.

-Vidi, ti u stvari nemaš cancer nego običan čir. Ali kao i uvek strašno si razmažena i nećeš prstom da mrdneš za sebe. Svi su ti drugi uvek bili krivi za tvoje pogrešne izbore pa i sada kriviš statistiku. Ti češ biti prva koja je poklekla pred čirom. Zato što nemaš snage da jednom doneseš odluku i ti staneš iza nje.

I tada u njoj proradi inat.

-E, videćeš da imam to sranje, ali da ću uspeti da ga izlečim. Daj mi taj čaj i tu biljku.

Uzela je banči čaj i malu zelenu saksiju sa tek izniklom pšenicom, stavila je u dasku prozora, tik pored ikonice, počela joga meditacije, isključila se iz bilo kakvog razgovora sa ostalim pacijentkinjama i gledala u život. U tu malu biljku koja raste na njene oči. Nakon 15 dana krenula u salu. Sama... Odbila je kolica i bensedine.

Nakon 9 godina gleda rezultate učinka Korone po svetu. Crne statistike. Danima je sama. U stanu gde ima svega, ali nema ljudi. Oni pilići sa početka priče danas su petlići koji čuvaju svoje jato. I svoje piliće. Čuje se s njima svakodnevno. Brine za njih, oni strepe za nju. Ali svi se prave haj hej, sve je okej. Dok ne pukne.
- Znaš ne mogu više. Celog života sam penziju zamišljala kao putovanja, koncerte, izložbe. Šetnje uz reku, Svega mi je dosta. Ja ovaj zlatni kavez ne mogu. Izaći ću, pa šta bude.
- Vidi majka, znaj da će mi biti jako žao, ali znaš svestan sam da si ti u rizičnoj grupi, nemaš želudac i slezinu, imaš preko 60, gvoždje u proleće uvek problem, vrlo je moguće da iz ovoga ne izadješ živa. Takve su statistike.
- P. ti materina, ti ćeš mene da učiš statistici. Ma izguraću ja ovo samo da shvatiš da je statistika najlažljivija nauka na svetu. Tamo možeš da se udaviš u potoku od 20 cm. Ja neću potonuti ni u najdubljem viru. Ostajem kod kuće, statistici i tebi u inat.

- Hahahah, to sam hteo da čujem, sad znam da ćeš biti dobro. Čujemo se sutra.

Komentari

Komentari