Foto: 
autor nepoznat

Tvrđava od ljubavi

Vekovima je istrajavala kao utvrđenje, zaštita od naleta i prodora neprijateljskih snaga koje su imale samo jednu zelju, da nametnu apsolutnu vlast narodu koji se dostojanstveno borio za očuvanje vlastite slobode. Okružena Dunavskim nemirnim slivom sa jedne strane, usecima, dubokim uvalama i kotlinama sa druge strane, bila je teško pristupačna za bilo kakav neočekivani nalet.
U novije vreme, tvrđava je pod zaštitom Zavoda za očuvanja spomenika kulture, mesto organizovanja brojnih manifestacija, mesto glavnog okupljanja omladine iz raznih krajeva sveta.
Gotovo svakodnevno su se na ekranima pojavljivale objave u kojima su upućeni pozivi zainteresovanim licima, ljubiteljima kvalitetne rok muzike, da uzmu učešće i time uveličaju nezaboravni doživljaj. Dolazili su iz različitih krajeva zemalja, mnogi se upoznavali sa tradicijom i kulturom evropskih i svetskih metropola svojih novih prijatelja. Nisu bila neobična ni kratkotrajna poznanstva i zaljubljivanja, koja su u većini slučajeva rezultirala neuspehom.
Bila je izvrstan poznavalac strane kulture i prevodilac, student generacije. Imala je par bliskih prijateljica sa kojima bi podelila lepe i ružne trenutke iz svakodnevnog života.
Zahvaljujujući njima, prijavila se da prisustvuje ovoj najvećoj svetskoj manifestaciji u regionu. Isprva su roditelji bili izričito protiv njene odluke, znajući da pored dobrog provoda postoji upotreba zakonski zabranjenih sredstava. Uz veliko ubeđivanje njenih drugarica, prihvatili su da je puste, uz obećanje da vodi računa o tome kako se ponaša i sa kim stupa u kontakt.
Pripreme za polazak tekle su u najboljem mogućem redu,, bez većih problema. Sa organizatorima koncerta ugovorili su zauzimanje kamping mesta, u delu tvrđave sa kojeg se čitava manifestacija mogla najbolje posmatrati.
Odmah po dolasku, probudile su pažnju mnogih prisutnih učesnika, među kojima se posebno izdvojila grupa mladića. Bili su Englezi sa poreklom iz naših krajeva, gledano pokolenjima unazad. Posebno su ih inspirisali podneblje i klima, gostoprimstvo naroda Balkanskih zemalja. Prišli su im ljubazno obraćajući im se govorom koji je podsećao na loše naučen maternji jezik. Bili su im neobično simpatični i krajnje prijateljski nastrojeni. Stupili su u kontakt i razmenili telefone, zajedno prisustvovali celoj organizaciji.

Provod je bio nezaboravan, pun najlepših utisaka. Korak po korak, između glavne junakinje priče i stranca izrodila se ljubav koja će odneti konačnu pobedu.
Najpre je došlo do burne reakcije njenih roditelja i jasnog neodobravanja u ostvarivanju veze između dva različita sveta. Kako je vreme odmicalo, znaci nerazumevanja su sve više gubili na snazi, da bi na kraju dočekali svoj trenutak uspeha. Ljubav je pobedila i premostila sve barijere i predrasude koje su postojale.

Tvrđava koja je bila simbol nepokolebljivosti i odbrane u isto vreme je postala krunski svedok ljubavi između dva različita sveta i kulture. Dugi niz godina su posećivali glavno spomen obeležje njihove ljubavi, sve do momenta kada su prerasli deo mladalačke adolescencije i zašli u zrelo životno doba, ostvarivši se u ulozi roditelja.

Komentari

Komentari