Foto: 
autor nepoznat

Vreme slava

Stajao je pred ogledalom i zagledao svoju kravatu. Izgledao je suviše svečano i osećao se nekako sputano. Žena kucnu na vrata kupatila:

-Požuri, - rekla je - stigao je taksi.

On na brzinu skinu nerazvezanu kravatu preko glave i popravi kragnu košulje. Zatim provuče ruku kroz kosu. Žena je stajala u predsoblju, u crnom, prilično iznošenom kaputu, sa rukama džepovima i torbom o ramenu. Jedva da je osetio miris njenog omiljenog parfema, koji je štedljivo koristila samo u posebnim prilikama. Kosa joj je bila pomalo nehajno skupljena u nisku punđu. Osetio je nelagodu. Zaslužila je bolje, pomislio je po ko zna koji put. Dohvatio je svoju jaknu. Izašli su iz stana, on je zaključao vrata, ona je pozvala lift.

-Ja ću pešice. - rekao je. Polako se spuštao pustim stepeništem i slušao odjek svojih koraka, nije mu se žurilo tamo gde ide. Žena ga je sačekala pred ulazom.

U taksiju su ćutali, svako sa svojim mislima. Ona se raduje svakom retkom izlasku među ljude, zna on to. Njemu je sve postalo obaveza, napor. Pomislio je kako mora ponovo da odsluša iste priče koje sluša iz godine u godinu, sedeći za istim stolom sa istim ljudima, koji su mu svake godine sve dalji i dalji. Slušaće, dakle, to neumesno hvalisanje poslovnim uspesima, zapravo, koliko je ko novca zaradio. Slušaće o planovima kako da se stekne još. Klimaće glavom, iako neće razumeti ništa i dolivati sebi domaću rakiju. A njihove supruge, sa kvalitetnom i skupom šminkom na svojim negovanim licima i tim lepim frizurama na svojim praznim glavama prepričavaće tračeve sa estrade i onako, usput, ogovarati poneku svoju prijateljicu. Njegova žena, dostojanstvena i lepa, šetaće očima od jedne do druge, pristojno se smeškati i uglavnom ćutati. Onda će ih domaćica pozvati za sto, pretrpan svim i svačim. Gledaće ih kako jedu kao da sutra neće svanuti, usput hvaleći domaćicino umeće, iako svi znaju da je sve to naručeno iz nekog skupog restorana, jer domaćica od fitnesa i poseta kozmetičarkama, manikirkama i frizerkama nema vremena da se bavi šporetom. Kasnije, dok budu ispijali kafu i vino, neki baksuz će se dokačiti politike. Naravno, svi su oni protiv vlasti, iako je većina od njih u vladajućoj stranci, ali samo zato što su prinuđeni, jer posao, zaboga...

- Evo, stigli smo - trže ga taksista. - Večeras baš ima posla. - rekao je zadovoljno. - Ja bih, mame mi, uveo da svaki dan bude neka slava.- onda se sam nasmejao svojoj šali.

On je pogledao je u taksimetar, bilo je očigledno da ga je taksista odrao. Oćutao je i platio vožnju.

- Razvedri se malo, molim te. - rekla je žena kada su ušli u ulaz.

- Vedar sam. - rekao je.

Pozvonio je na vrata, iza kojih je dopirao žagor. Otvorio je domaćin.

- Srećna slava, kume! - reče mu on i neprirodno se iskezi i pored iskrenog pokušaja da se osmehne.

Autor Mirko Turčinović

Komentari

Komentari