Foto: 
autor nepoznat

Zaseda

Dečak se popeo na vrh stare kruške. U zelenoj krošnji, koja na sebi nije imala plodove zbog iznenadnog, prolećnog mraza, čekao je svoje neprijatelje. Spreman da pogine za svoje ideale, ali i da nanese ozbiljne gubitke neprijatelju, pritajio se u zasedi. Udahnuo je duboko, zažmureo je na jedno oko dok je drugo budno nišanilo. Ostalo je još samo da čeka.
Pritajeni ratnik nije bio zadovoljan naoružanjem koje je imao kod sebe. Njegovi neprijatelji su, po njegovom mišljenju, mnogo bolje i savremenije naoružani, ali je bez obzira na taj nedostatak spremno prihvatio ulogu ratnika koju mu je život dodelio. Ulogu ratnika je dobio iznenada, nakon škole, ručka i traljavo urađenog domaćeg zadatka.
Dok je čekao u zasedi, prisećao se ratnih scena iz filmova i raznih herojskih činova koje je tu video. To prisećanje ga je kuražilo i on je sve odlučnije stiskao svoj mitraljez. Rat je proces koji ubrzava odrastanje.
S obzirom da je mrak padao, pretpostavljam da se dan uzdizao. Dečak, priljubljen uz drvo, sve je jače stezao svoje naoružanje. Srčanost ga je zajedno sa danom napuštala. Njegovih malopređašnjih neprijatelja nije bilo na vidiku, ali iznenada se pojavio njegov zakleti, stari neprijatelj- noć. Sišao bi sa drveta, ali strah je svezao njegove ruke, jezik i misli. Svi ti zvukovi, sva ta priviđenja, učinili su da ovo bude najduža noć u njegovom, dosadašnjem životu.
Njegova zaseda je razotrkrivana u zoru. Okružen je i skinut sa drveta pre nego što je shvatio šta se dešava. Iako nije bio razororužan, privodili su ga pravdi. Pognute glave, nosio je svoj drveni mitraljez na koji je bio privezan kanap.
Njegovi jučerašnji neprijatelji, ali i saborci, sa setom su posmatrali njegovo privođenje. Bilo je jasno da će, nakon suđenja njihovom drugaru, igranje na neko vreme biti strogo zabranjeno.
Na nepuna dva dana vožnje od ovog ratnog bojišta, u ruševinama, pronađen je još jedan dečak, približnih godina kao zarobljenik kojeg su pronašli na drvetu kruške. Ranjen, sa puškom u ruci, prebačen je na nosila. Pre nego što je u potpunosti izgubio svest, poželeo je da sve prestane i da se uskoro sa drugarima igra mira.

Komentari

Komentari