Foto: 
autor nepoznat

Zelena (treći deo)

Taj utorak je počeo i završio se najneočekivanije moguće. Celog smo dana, ja i Daca, pričale o Aninom povratku. Sigurna sam da je niko nije ovde očekivao. Zašto bi se nakon svega vratila u malu varoš iz koje je otišla kaomaturant, upisala likovnu akademiju i već pri kraju studija postala poznata? Kritičari su bili skoro jednoglasni da je njen talenat nešto najveće na ovim prostorima u poslednjih par decenija, slike su se prodavale i pre nego što bi bile izložene, novinari su se utrkivali ko će pre i bolje predstaviti nju i njeno delo... Kada se udala za poznatog prestoničkog plastičnog hirurga, postali su najtraženiji par na svim mondenskim dešavanjima, i mnogi su im zavideli. Setila sam se kako je Lela, njena starija sestra, jednom besno odbrusila nekoj mojoj komšinici koja je sedela pod haubom u salonu, da ona nema više sestru, jer ovu i ovakvu Anu ne poznaje.

Tih je godina ona pokušavala da postane neko u svetu mode i nadala se da će joj Ana u tome pomoći. Ekstravagantnost Lelinih kreacija nije impresionirala njenu sestru, čak naprotiv,otvoreno joj je rekla da gubi vreme na domaćem tržištu i da sa tim ovde nikad neće uraditi ništa. Ljuta i razočarana, Lela je jednog dana spakovala kofere i otišla u Kanadu, a zatim i u Ameriku. Nije se baš proslavila ni tamo, ali je radila par godina za neke manje trgovinske lance i vratila se da u prestonici otvori nekoliko butika i modnih salona. Nikada se nije udala, niije obilazila sestru u zatvoru, samo je povremeno nosila buket belih ruža na Ivanov grob.Poslednjih nekoliko godina je opaka bolest toliko ophrvala da je prodala sve i vratila se da živi u staroj roditeljskoj kući, koja je bila u jako lošem stanju. Videla sam je u bolnici pre mesec dana, veoma je loše izgledalai nije me ni prepoznala kad sam joj se javila.

Znajući da sestre nisu baš bile dobro, ponadala sam se da je Anin povratak ima veze s Lelom i njenim ozdravljenjem. Ipak, vest koju smo te večeri čule od komšinice Milke, koja radi u bolnici kao servirka, sve nas je zaprepastila. Ana, onako zelena, upala je na odeljenje onkologije i napravila rusvaj. Vikala na svoju sestru i osoblje, polomila jedan prozor i pokušala da skoči kroz njega.Uspeli su da je savladaju i smire lekovima i sada i ona leži na psihijatriji. Lela je pozvala advokata i napisala novi testament.Te noći je izdahnula, bez Aninog oproštaja, i bez pomirenja sa sobom, jer, ona je sipala lekove u bocu vina koje je Ivan otvorio te noći. Volela ga je, više od sebe, i od svoje sestre.

Komentari

Komentari