Foto: 
David Stanley

Čičen Ica - 1

              

Nekada je u njima vrvelo od života. Onda su, poneti jakim vetrom istorije rušeni, ponovno izgrađivani oživljavali blistajući novim, još jačim sjajem. Narodi su se u njima smenjivali, uzimajući nešto od prethodnih stanara, dodajući svoje novo, čineći lepšim već lepo. I opet napuštani, ostavljajući trag svog postojanja ovekovečen u kamenim zgradama. I to je ono što danas vidimo, pokušavajući da ih oživimo u njihovoj najvećoj snazi i lepoti. Često tada zaboravljamo, da su sem onoga što vidimo i pretpostavljamo, retkog pisanog dokumenta ili artefakta u staklenim vitrinama, ti gradovi imali svoj duhovni mistični život. A zaboraviti to u Jukatanu, u mističnom gradu Maja Čičen Ici, pretstavlja pravo huljenje. Jer, ovaj grad kao nijedan drugi na svetu, odiše mistikom na svakom koraku koji napravite. I to ne metaforički, već bukvalno stvarajući pri tome pesmu koju je vekovima ovde pevala sveta ptica Maja – Kvecal.

Naziv Čičen Ica potiče iz jezika Maja. Ako bi smo mogli da ga prevedemo, i to malo slobodnije značio bi Izvor naroda koji poznaje magiju vode. Danas je uobičajen prevod Na izvoru Ica ( naroda). I to ne bez razloga. Naime Jukatan nije imao prirodnih nadzemnih reka ali, zato su ovde postojala tri izvora sa obiljem vode koji su sasvim prirodno predstavljali i mesto gde će se okupiti narod Maja. A o istoriji Maja je jako teško govoriti. Postoji mnoštvo različitih istorijskih podataka i još više istorijskih teorija i tumačenja da jednostavno ne znate u šta i u kojoj meri da poverujete. Ipak, pojedini podaci se ne dovode u sumnju. Narod Ica je vekovima bio dominantan na Jukatanu. Grad Čičen Ica je 600.-te godina naše ere bio glavni centar i to je takozvani klasični period Maja. Svoj pravi procvat doživljava propadanjem gradova u nizijskiim delovima zemlje. Zahvaljujući tome a i obilju vode i ostalim pogodnostima za život, grad se razvija i postaje centar trgovine na područiju od Meksika do Južne Amerike. Dolaskom tolečkog kralja koji je praćen svojom vosjkom osvojio Čičen Icu 987. godine , ona postaje glavni grad. Nakon toga sledi par vekova u kojima se smenjuju periodi mira i unutrašnjih sukoba i 1221. godine grad gubi svoj primat. Iako je prestao da bude centar, grad nikada nije napušten, ali su u njemu gotovo zamrle mnoge životne aktivnosti. Obustavljena je gradnja i samo se održavalo već postojeće. Španski osvajači zauzimaju grad 1531. godine. Konkvistador Francisko de Montejeo je od Čičen Ice želeo da napravi novi centar dajući mu i novo ime Siudad Rea, ali u toj nameri nije uspeo. Ubrzo grad počinje sve više da slabi, a 1588.-me godine španske vlasti odlučuju da se na teritoriji grada uzgaja stoka, što govori o njegovom tadašnjem krajnje marginalizovanom položaju.

Grad se danas sastoji od kamenih građevina, manje ili više očuvanih. Povezane su popločanim ulicama, koje se ukrštaju na više od 100 raskrsnica. Zgrade u Čičen Ici su grupisane a međosobno ih dele niski zidovi. Tri najpoznatija kompleksa zgrada su: Velika severna platforma koja sadrži El kastiljo, Hram ratnika i Veliko igralište, Osario grupa, koja sadrži istoimenu piramidu i hram Kstolok i Centralna grupa koja sadrži Karakol, Las Monjas i Akab Džib. Južno od Las Monjasa, u oblasti poznatoj kao Stari Čičen, koja je dostupna samo arheolozima, nalazi se još nekoliko zgrada kao što su : Inicialna, Lintels i Stari zamak.

Centrom grada dominira velika piramida koje su Maje zvale Kukulkan, a često se naziva i El Kastiljo ( na španskom zamak). Stepenastog je oblika i sa sve četiri strane postoje stepeništa koja vode ka njenom vrhu na kome se nalazi hram.  U vreme prolećne i jesenje ravnodnevnice u zoru i uston zraci se sunca kao penju stepeništem ka vrhu. Početkom dvadesetog veka, arheolozi su otkrili tunel unutar ove piramide koji je vodio ka manjoj piramidi koja je smeštena u njoj. Ovo nije neobično ako se zna da je širom sveta postojala praksa da se na mestu manjih izgrađuju veći objekti iste ili slične namene. Unutrašnja piramida je rađena po lunarnom a spoljašnja po solarnom kalendaru. Oni koji osim arheologije proučavaju i mistična učenja Maja tvrde da se iznad piramide nalazi jako energetsko polje koje kako tvrde na nekoliko načina utiče. U vreme kada je Čičen Ica bila nastanjena, ovo polje je kako tvrde pokrivalo ceo grad i privlačenjem energije iz njega bilo je moguće ne samo da se koncentrišete i relaksirate, već je moglo i da leči bolesne i utiče na slušaoce koji su bili u njenom podnožiju ( verovatno se misli na govore majanskih sveštenika). Projektovana je tako da u sebi sadrži elemente kalendara Maja.  Svaka strana ima po 91 stepenicu plus platforma i simbolizuju dane solarnog kalendara...

-nastavlja se- 

Nebojša Stefanović

Komentari

Komentari