Foto: 
Olga Tomović

Dnevnik dokone domaćice

Prva knjiga Nataše Đurović, kolumniste, esejiste, pravnika, pod nazivom "Dnevnik dokone domaćice" predstavlja zbirku tekstova koje je objavila na portalu Konkretno. O Nataši, njenom pisanju i njenoj izuzetnoj ličnosti, najbolje se izrazio Osvald Tomović, vlasnik i glavni i odgovorni urednik portala Konkretno u predgovoru knjige.

"Na ovom svetu postoji veliki broj ljudi koji prihvataju nečije mišljenje, jer im je tako lakše. Imati svoje mišljenje je stvar svakog pojedinca, ali izneti ga u javnost je svojevrsna hrabrost, ako se uzme u obzir da to znači da bi to mišljenje trebalo da bude utemeljeno na poznavanju stvari. Lakše je ne poznavati stvari i preuzeti tuđe mišljenje.

Biti školovan, analitičan, vredan, osećajan i pismen je svojevrsni podvig za koji su samo retki sposobni, a knjigu jedne takve autorke držite sada u rukama. Iz svakog teksta se više nego jasno vidi da g-đa Đurović nije skupljala svoje “ideje” i “inspiraciju” kao krajputaše, već da je stvoren amalgam koji se sastoji od jakog umetničkog naboja, izuzetnog truda i vanredne analitičnosti, koja je sastavljena od dubokog udubljivanja u stvari i vanredne ljudskosti. Taj amalgam je proradio u toj izvanrednoj ženi i tekstovi ove knjige (a i drugi radovi) su rezultat toga. Upravo zato se oni bez mišljenja hvataju u polemike sa njom, trudeći se da svojim mediokritetstvom ruše argumente koje je iznela u tekstovima.

Uz dobar ritam, lepe prelaze, poente i kontrapunktove naći ćete u njenim tekstovima mnoge delove koji su prosto maestralno napisani, pa će Vas i nasmejati, ali i rastužiti, ponekad ćete se zamisliti, a nekad ćete s njenim rečima samo otići u onu vrstu zanosa u kom je ona ptica što leti na talasima toplog vazduha. Da nisu oblikovani rečima bili bi muzika.

Žena, majka, borac i mislilac se ovde projavljuje u tekstovima. Pronaći ćete podatke koje niste znali, nateraće Vas da razmislite o stvarima koje ste znali, dobićete više nego što ste se nadali, ali nećete poželeti da pobegnete od toga. Istine o kojima svedoče njeni radovi nalaze se u svim vremenima i povezani su na bezbroj načina, a njeni tekstovi će ukazati na te veze. Otkriće Vam spojeve za koje niste znali, ili niste dosad na njih obraćali pažnju, ili Vam nije bilo bitno. Sve u svemu, uživaćete, pa ne želim predugačkim predgovorom i napucanom pričom da stojim između Vas i lepih momenata."

 

Komentari

Komentari