Festivali
Foto: 
poppy

Festivali - 1

Uprkos svim promenama i novotarijama u muzici i muzičkoj industriji (uh, ovo ,,industrija”!), kao što su iTunes i MP3, ali i povratak gramofonskih ploča, muzički festivali su popularniji nego ikad. Pored dobro znanih, uvek se pojavljuju i oni novi. Na nekim festivalima je program šarolik i zastupljeni su različiti muzički žanrovi, kao i izvodjači – od klasičnih rok grupa, pa do najnovijih imena. Drugi su u celini posvećeni pojedinim subžanrovima, od EDM, hip hopa i panka, do alternativnog i indi roka. Razumljivo, festivali se održavaju i periodu od proleća do jeseni. Od Koačele (Coachella), Lolapaluze (Lollapalooza) i Glastonberija (Glastonbury), Egzita (EXIT) i Primavere (Primavera), do Bonarua (Bonnaroo) i Siget Festivala (Sziget Festival), širom sveta se održavaju veseli muzički sabori, koje nestrpljivo očekujemo i čiju objavu učesnika (line up) bez daha čitamo.

Iz mog teksaškog iskustva, izdvojila bih tri festivala, koja su mi, sticajem okolnosti, najpristupačnija.

FPSF (Free Press Summer Fest) je jedan od mladjih festivala i kao takav je, s obzirom na to da nije jako poznat (upravo zbog toga), posebno popularan medju hipsterima. Festival je inaugurisan 2009. godine, zahvaljujući nezavisnom časopisu, Free Press Houston, koji je fokusiran na kulturu, umetnost, politiku, ekologiju i alternativni pogled na svet. FPSF se održava prvog vikenda u junu i okupi oko 160 izvođača i preko 100 hiljada posetilaca. Ovaj popularni hjustonski festival se održava u prelepom ambijentu Elenor Tinsli parka, koji i pored bujnog, subtropskog zelenila, nije u stanju da posetioce zaštiti od vrelog sunca. Međutim, za sunce, vrućinu, kao ni za kišu i blato - i to se dešava - niko ne haje. Ove godine smo imali i kišu i sunce, ali svaki posetilac festivala je spreman na sve i u rancu nosi plastični pončo i prikladnu obuću, kao i losion sa velikim zaštitnim faktorom, protiv štetnih sunčevih zraka.

Pored muzičkog dela festivala, paralelno se održavaju izložbe umetiničkih dela, a veliki broj barova i restorana ima svoje štandove, tako da je zadovoljstvo svestrano. 

Među izvođačima, na ovogodišnjem festivalu su nastupili: Džek Vajt (Jack White), Vempajer Vikend (Vampire Weekend), Vu Teng Klan (Wu-Tang Clan),Čajldiš Gambino (Childish Gambino), Kejdž di Elefant (Cage the Elephant), Zed (Zedd), a ranijih godina smo videli i Arktik Mankiz (Artic Monkeys), Bejrut (Beirut), Gogol Bordelo, Rajana Luisa i Meklmora (Ryan Lewis and Maclemore), Igi Popa (Iggy Pop), Kalvina Herisa (Calvin Harris), Snup Doga (Snoop Dogg), pa i legendarnog Vili Nelsona (Willie Nelson)...

-nastavlja se-

Vera Vujičić

Komentari

Komentari