Foto: 
Olga Tomović

Hladno pivo i vruć ritam

Srbija polako postaje država festivala koja gravitira da uđe na mapu svetske turističke ponude. Nudimo svetu iće i piće, a takođe i lepe, jeftine žene i dobru muziku. Pa šta tu ima da se ne voli? Cela ponuda zaokružena je festivalskom atmosferom koja u državi počinje onog momenta kad se ugreje prvi kazan, a završava se, doduše na kratko, u periodu velikih januarsko-februarskih snegova. A festivala je mnogo i nisu svi u istom rangu, neki su tu da popune praznine između onih velikih koji celoj državi donose prihode, a ti mali usput zarade dovoljno da mala zajednica sastavi kraj sa krajem do sledeće sezone.

U ovoj festivalskoj bari izdvajaju se Exit, Guča i od skora beogradski Beer Fest, koji je prvobitno zamišljen kao osnaženje letnje sezone beogradskih splavova kao udarne tačke oko koje se gradi gradska turistička ponuda.  On prerasta u dobru trgovinsku atrakciju, jer se tamo pivo koje je pored rakije, još jedno nacionalno “blago”, toči u galonima i ispija neštedimice uz svu agresivnu reklamnu kampanju i cene koje nisu nikako za svačiji džep. Zašo? Odgovor je jednostavan, dobro razrađena formula koja se u Guči primenjivala decenijama - glasna muzika, rakija, lepe žene, ovde je upotrebljena u samo malo modifikovanom obliku. Glasna muzika, pivo, zgodne devojke i urbano, samo urbano.

Ovogodišnji, jubilarni, petnaesti po redu Beer Fest, otvoren je senzacionalnim vatrometom za veliku gomilu što turista, što domaće publike. Pored ogromnih štandova sa pivom, koji su nekada bili samo šatori, a sada su hale, postavljene su dve velike bine. Prilaz samom Ušću je odlično uređen, obezbeđenje vidljivo prisutno, a atmosfera vrela. Prijatne i nadasve lepe hostese, uz cvrkut, nude piva raznih svetskih firmi, domaće su takođe konkurentne, ne samo cenom, već i prezentacijom. Ipak su svoji na svome.

Organizacioni odbor festivala nije zatajio što se tiče odabira bendova koji će usrećiti pivopije. Novac je uložen u najbolje što domaća i strana rock i pop scena nudi. Najveću gužvu povukao je nastup dobrog starog Van Goga, posle njih vatromet za ponos i diku svih prestonica sveta. Kada se većina raje, koja je došla da sluša magove popa, uputila ka izlazima da nahvata poslednji prevoz kućama, počela je prava žurka. Mlade Nišlije, iz benda "Stereo banana", raspalile su omladinu, a i one koji uživaju u dobrom ritmu, britkom i duhovitom tekstu i sjajnoj interakciji sa publikom. Oni su pravo osveženje ovog Beer Festa.

A onda ono za prave sladokusce i pobornike jakog ritma, Aisan Dub Foundation. Indusi su zaparali beogradsko nebo neviđenim spektaklom stroboskopske salve svetala u boji koji su pratili ritam svake numere. Nekima su se noge odsekle, a neki su hipnotiči zaigrali i nisu stali do kraja. Šteta što je njihov nastup smešten na malu binu i što je ozvučenje bilo loše. Sve u svemu, ono pravih obožavalaca koji su došli zbog njih, nije otišlo razočarano. Bravo za bend koji već četrdeset godina predstavlja fuziju muzičkih pravaca i pliva po svim klimatskim promenama, jer im je u duši ljubav prema muzici i sceni, a to se oseća u svakom bitu.

Prvi dan začinio je old timer Neša Galija sa svojom karakterističnom profesionalnom konstantom. Raspoložen, nasmejan, ostavio je svoju emociju Balkana na entuzijaste koji su ga verno čekali do sitnih jutarnjih sati. Dobar muzičar iz vremena kada se dobro zaista merilo pravim jedinicama.

Opšti utisak koji je svaki posetilac posle ovakvog provoda jedino mogao da ima je sjajna muzika i dobro ohlađeno pivo. Za one koji umeju da čuju i poznaju svetske festival, duboko je razočaralo ozvučenje. Da citiram svog supruga: Ima se, može se, ne ume se…

Ako uzmemo u obzir da je, po zvaničnoj statistici, do sada Beer Fest posetilo više od sedam miliona ljudi, onda je vreme da se organizator lati posla i uloži novac u muzički deo, jer je pivski odrađen bez zamerke, čak su i cene pristupačnije nego lani, a ulaz se ne naplaćuje (tako treba I da ostane). 

U zemlji hleba i igara, letnja festivalska sezona privodi se kraju. Neki će se sabrati, drugi oduzeti, a do septembra je ostalo taman toliko vremena da se svi zajdeno otreznimo.  

Komentari

Komentari