Foto: 
autor nepoznat

Balote (buće)

Prolazeći kejom pored Dunava, deda Đura je primetio malu grupu ljudi, malo dalje napred, koji su se smejali i navijali. Prišavši bliže primetio je da ta grupica igra jednu igru na koju je totalno zaboravio. Balote ili boće, buće…kako god ih zovu. Setio se vremena kada je njegov otac, pre četrdesetak godina, u njihovom komšiluku, bio veliki ljubitelj te igre.

U njihovom kraju, u to vreme,m živelo je dosta ljudi koji su vodili poreklo iz Dalmacije, gde je ta igra bila najviše rasprostranjena. Mnogo njih, mahom vojni i policijski penzioneri, su tu dobijali stanove i na jednoj maloj livadici pronašli su prostor da igraju tu igru, a i da se druže. Znalo je tu i da se popije, razmene priče iz svojih rodnih krajeva i da se i našali, a i da se posvađa. Odlazio je deda Đura još kao dete i često ih posmatrao uživajući u njihovom društvu. Na žalost,godine koje su dolazile polako su počele da osipaju to društvo i vremenom ta livadica je počela da zarasta u travu i korov. Setio se da je dugo posle očeve smrti čuvao par drvenih balota, koje je njegov otac godinama imao…moraće da ih potraži u svojoj šupi, ako ih nije u nekom velikom spremanju bacio, i da svrati do ovog društva, koje mu je vratilo još jednu dragu uspomenu.

Boćanje (ital. bocce franc. boules) je sportska igra koja se igra boćama tj. kuglama na otvorenom igralištu. Boćanje je veoma stara sportska igra koja se već vekovima igra u mediteranskim zemljama, i u primorju bivše Jugoslavije, posebno u Hrvatskoj (igra na balote/buće, balotiranje/bućanje, boćanje i dr). Misli se da je nastala u Grčkoj u Sparti. Izum boća pripisuje se Spartancu Timokreatesu[1] (500 godina p. n. e.).Etrurci su je preneli Rimljanima, a ovi su iz Italije u druge mediteranske i alpske zemlje, pa i dalje. Sportske organizacije boćara nastaju krajem 19. veka. Godine 1898. nastaje Unione Bocciofila Piemonteze, iz koje se ubrzo razvila Unione Bocciofila Internazzionale (UBI) sa sedištem u Lionu i Federazione Inernationale Giocatta Bocce (FIGB) sa sedištem u Luganu, koja organizuje takmičenja između Italije i Švajcarske. U Evropi postaje najjači Međunarodni boćarski savez (Federation Internationale de Boules) (FIB) u koji je bila učlanjena i Jugoslavija. U Jugoslaviji se organizovano sportsko boćanje počelo gajiti po međunarodnim pravilima 1952. na inicijativu Kuglaškog saveza Jugoslavije u Zagrebu. Nekoliko godina kasnije, boćarske organizacije se izdvajaju se iz Kuglaškog saveza i osnivaju najpre Odbor za boćanje, a 1958. Boćarski savez Jugoslavije. U Evropi su najbrojniji i ujedno najbolji boćari Italije i Francuske. Prvi međunarodni suster jugoslovenskih boćara održan je ra reprezentacijom Italije. FIB organizuje za svoje članove svetska (od 1947) i evropska (od 1954) prvenstva te određuje i jedinstvena pravila za sva boćarska sportska takmičenja.

Komentari

Komentari