Beč - 2
Foto: 
Bokeh & Travel

Beč - 2

...Pad Habsburgovaca, dva svetska rata, kratka sovjetska uprava su obeležili prvu polovinu dvadesetog veka. I naravno da je sve to ostavilo trag u gradu. Crvena armija je oslobodila grad 1945. godine i interesantno je da je na sadašnjem Švarcenbergovom trgu, koji se tada zvao Staljinov, podignut spomenik oslobodiocima čije je očuvanje u prvobitnom obliku zagarantovano ustavom Austrije. Do 1955. godine, gradsku upravu su imale savezničke snage i tek posle ove godine Beč je predat Bečlijama.

Ako želite da budete dobar đak bečke škole svoje upoznavanje ovog grada je najbolje da počnete posetom mnogim palatama.  Hofburg je najznačajnija među njima. On je do 1918. godine bio i zvanična rezidencija Habsburgovaca. Zapravo to nije samo jedan dvor već niz građevina, pravi dvorski kopleks izgrađivan celih sedama vekova! Unutar njega se nalazi i pravi dragulj, riznica u kojoj je najznačajniji eksponat 1000 godina stara kruna Svetog rimskog carstva. U ovom kompleksu možete da posetite i Muzej istorije umetnosti, Prirodnjački muzej kao i Albertinu, najposećeniji bečki muzej. U njemu se čuva najveća kolekcija grafika na svetu sa 65 000 eksponata i oko milion crteža. U muzeju istorije umetnosti su izložena mnogoborojna dela među kojima i   najpoznatija dela renesansnih slikara: Brojgela, Rubensa, Ticijana, Rembranta i drugih. A ako ste ljubitelj konja, pa još ako oni i plešu onda svakako posetite Špansku školu jahanja koja je u blizini dvorca. Lipicaneri koji plešu vrede svakog evra koji ste dali za ne baš jeftinu ulaznicu.

Dom čuvene Marije Terezije bio je Šenbrun, jedan od najlepših evropskih dvorova.  Nekada je služio kao letnja rezidencija Habsburgovaca, a u njemu se rodio i venčao Franjo Josif sa Elizabetom, čuvenom Sisi. Ovde možete da pogledate i izložbu koja vas vodi kroz njen život sve do pogibije u Ženevi. Šenburg ima 1400 prostorija, a i po površini i po unutrašnjem  uređenju često ga zovu i Mali Versaj. Parkovi su još nešto po čemu se ova palata odvaja od drugih. Prekrasno uređeni parkovi Šenburga vam nude i zabavu, ovde možete da se izgubite i u Lavirintu kao i da igrate niz igara na otvorenom. U blizini se nalazi i najstariji zoološki vrt na svetu, osnovan daleke 1752. godine, a čiji se početak nazire još u šesnaestom veku. U njemu je udomljeno oko 500 različitih vrsta, a prvi slon i prva panda začeti u ZOO vrtu su rođeni upravo ovde!

Belvedere je još jedna od palata koja krasi ovaj grad. Zapravo sastoji se od dve, gornje i donje. Izgrađene su za vreme princa Eugena Savojskog u prvoj polovini 18 veka. Kao primer moći i bogtstva vlasnika može da posluži Mermerna dvorana u Donjoj palati,  a svakako je najraskošnija Zlatna soba uređena nakon udaje Marije Antonete. Mnogobrojna ogledala su okvirena slikama koje su urađene na podlozi od zlata. Gornja palata je podignuta samo godinu dana nakon donje i predviđena je za smeštaj gostiju. Već na samom ulasku u palatu očigledno je da je princ želeo da impresionira svoje goste prelepim predvorjem, na koje se nastavlja još lepše stepenište. Cela palata vas gotovo ostavlja bez daha, ne samo zbog svoje lepote već i zato što se danas u njoj čuva najveća kolekcija Klimentovih slika, osnivača Bečke secesije. A ako napomenemo da je njegov portret Adele Bloh Bauer prodat za rekordnih 135 miliona dolara, sasvim je jasno o kakvoj je umetničkoj vrednosti reč. Ovde su izložena i dela još nekih austrijskih slikara kao što je Oskar Kokoška. Vrtovi koji okružuju palate su pravo remek delo baroka...

-nastavlja se- 

Nebojša Stefanović

Komentari

Komentari