Foto: 
autor nepoznat

Dan medenjaka (pisma iz Estonije)

Sneg, vetar, mraz – trebalo bi da bude početak ovog teksta. Poprilično izmenjen, glasi ovako:

Kiša, vetar, blato, dan deveti. Januarski scenario uz koji prosečan Estonac ove godine, prinuđen vremenskim prilikama, podiže sebi sojenicu i radni dan završava dočekan od žene, prosečne Estonke, koja ne pada u nesvest kad ga vidi blatnjavog i štrokavog na vratima, već ga dočeka sa čajem i medenjacima. Čarobnim kolačićima koji popravljaju raspoloženje i otklanjaju umor i čajem čiji je zadatak da zagreje dušu i promrzle prste. I kako se sve to dešava 10.januara, razlog je više da se proslavi kako dolikuje.

Kako je medenjak dospeo u Estoniju?

Kolač koji je na ovim  prostorima od davnina postojao preteča je pravog medenjaka. Pravio se sa crnim biberom kao jedinim dodatkom osnovnim sastojcima što je po nekom tumačenju obezbeđivalo oštrinu osećanja i dodatak toplotne energije. Istorija originalnog medenjaka vezana je za drevnu Kinu gde se umesto bibera stavljao đumbir, uveliko korišćen kao lek i koji je u Evropu stigao putevima svile, sa prvobitnom namenom vezanom za aromatizovanje mesa.

Medenjak se u Estoniji odomaćio došavši iz Nemačke. Zbog skupocenog meda i luksuznih začina, ovu poslasticu mogli su da priušte samo bogati. Pravili su ga pekari koji su prethodno završavali posebne kurseve potrebne za postizanje vrhunskog ukusa i mirisa čime je konzumente trebalo učiniti zadovoljnim, „dobrim i lepim“. Medenjaci su oblikovani u formi vladara, verskih simbola, „vrućih vesti“ i aktuelnih srednjovekovnih događanja. Bogataški kolačići prepoznavali su se po zlatnim listićima kojiima su dekorisani.

RECEPT za ovu hrskavu energetsku poslasticu otkrila mi je Natalija, vrsni poznavalac estonskih zanimljivosti. Jednostavan je i lako ga je primeniti i bez prethodnog pohađanja kursa. Vreme pečenja 45 minuta i još sat vremena za hlađenje testa.

Potrebni sastojci:

- 100gr putera

- 50gr smeđeg šećera

- jedna kašika meda

- jedna kesica cimeta

- jedna kesica vanilin šećera

- prstohvat soli

- dve kašičice praška za pecivo

- jedno jaje

- 500gr brašna, od toga 200gr integralnog i

- jedna do dve kašike mešavine začina za medenjake za čiju je pripremu potrebno:

- jedna kašičica mlevenog muškatnog oraščića

- pola kašičice mlevenog đumbira

- pola kašičice seckanog karanfilića

- četvrtina kašičice mlevene aleve paprike

- pstohvat crnog bibera.

Za dekoraciju /glazuru koja se nanosi konditorskom kesom na ohlađeno pecivo/ potrebno je:

- 250gr šećera u prahu

- jedno belance

- pola kašičice cimeta.

Priprema:

Rastopiti puter, dodati šećer i prašak za pecivo, a zatim skinuti sa šporeta da se ohladi. Potom dodati sve ostale sastojke i umesiti tvrdo testo koje se ne lepi za ruke i radnu površinu. Staviti ga u frižider na sat vremena. Onda ga razvući na debljinu 3 mm, modlom vaditi oblike i peći 10 do 20 minuta u rerni zagrejanoj  na 180 stepeni. Odozgo glazura po želji.

Ukoliko se medenjaci služe za doručak, što je topla preporuka Estonaca, nikakve meteo-prilike ili neprilike ne mogu biti razlog za strah ili iznenađenje. Tada i mi doseljenici „rado“ izlazimo u susret snegu i mrazu i prepuštamo se nonšalantnom šibanju baltičkih vetrova.

Komentari

Komentari