Foto: 
Olgica Marinković

Elien

Ribar uhvatio egzotično vodeno stvorenje iz reke Parnu, prvi put viđeno u lokalnim vodama pre devedeset godina - još jedan događaj koji je uzbunio estonsku javnost, ovoga puta i naučnike širom zemlje.

Dogodilo se sasvim slučajno i nenadano. Veseli Vasilij, kako bi izbegao još jednu besmislenu raspravu sa večito nezadovoljnom ženom Risom, uprtio je na leđa pribor za pecanje, u njega sakrio čuturicu sa votkom i uputio se na reku Parnu, nedaleko od njenog ušća u Baltičko more. Imao je svoje mesto, skrovito i tajanstveno. Odatle je izvlačio najlepše komade ribe. A kada bi iskapio votku, sa nestrpljenjem bi očekivao da se pojavi prelepa Naak, rečna vila koja svojim magičnim glasom i zavodljivošću podseća na sirenu. I donosi nevolje. Ali, Vasilij je bio hrabar i uvek je iznova reskirao raspoloženje misterioznelepotice.

I toga dana je ribar zabaciosvoju udicu i strpljivo čekao. Vreme je prolazilo, udica se nije pomerala. Iako je priželjkivao sirenu, pred očima mu je titrao lik ljutite Rise. Uzalud je trljao oči i odmahivao rukom kako bi odagnao neprijatnu sliku. Još jednom je zakačio mamac i energično ga zavitlao u reku. Udica je iznenada počela da trza i Vasilij je, ozaren, povukao pecaljku iz vode. Na drugom kraju najlona visila je KRABA! Zaškiljio je u neverici, a zatim izašao iz skrovišta i pozvao druge ribare. Začas se oko njega napravila gužva.

Nastupilo je uzbuđenje i histerija koji su zahvatili najpre ribare, a onda i lokalno stanovništvo. U rešavanje nesvakidašnje pojave uključeni su vrhunski estonski naučnici i brojni stručnjaci iz oblasti ekologije i marinske biologije, novinarske i TV ekipe. Posle silnog većanja, pregovaranja, adekvatne, ali možda prekomerne upotrebe ribarskih metafora i hiperbola, iščuđavanja slučajnh prolaznika, lokalne vlasti su dale objavu koja je trebalo da ulije poverenje u budućnost ekološkog sistema Baltičkog mora:

Iako je vanzemaljska vrsta u našim vodama, ona se ne može razmnožavati u Baltičkom moru i stoga ne predstavlja pretnju lokalnoj prirodi.

Vasilij je sve ovo doživeo na svoj veseli način. Kada je sa uzbuđenim ribarima podelio i njihove zalihe votke, javno je priznao da je ovakva „vanzemaljska“ stvorenja već viđao u reci Parnu, ali se nije hteo time hvalisati (i ko bi mu poverovao?). Ono što zaljubljeni ribar nije priznao, a ne bi mu niko poverovao, bili su misteriozni  „susreti“ sa Naak. Zato je tog trenutka isključivobio okupiran problemom budućnosti rečne ribe i uticajem prisustva eliena-krabe na njen, samim tim i na njegov lični opstanak.

Komentari

Komentari