Foto: 
autor nepoznat

Moja Venecija

Grad kanala, kamenih stepenica, karnevala i romantičnih mostova. San mnogih zaljubljenih parova. Idealan za vaš medeni mesec. Doživite pravu ljubav. Osetite istinsku  čaroliju i još mnogo toga.

Espreso u Florijanu i obavezno fotografisanje ispred crkve Svetog Marka. Bose noge po vrelom kamenu, ulje u kosi i starice koje ćućore po crkvama.

Večita težnja mlitavih i podgojenih tela za morem. Nezadovoljena strast. Nemir i maske na svakom licu.

Ispeglani stoljnjaci i vino u čašama. Jelovnici sa logom hotela i konobari iz trećeg sveta. U daljini mnoštvo tornjeva na horizontu, dugačka nepravilna linija koja nagriza zapadno nebo. U večnoj vodi boje tirkiza jedrilice i gondole koje se njišu na talasima što ih prave luksuzni vaporeti.

U kamenu sveci prevrnutih očiju sanjaju krila. Žedni tople kiše i hladne bevande.

Golubovi se vrzmaju oko nogu dok krilati lavovi čuvaju nebo.

Obavezan predah ispred mosta uzdaha. Šaputava sunčeva svetlost podseća da je odavno prošlo podne.

Čuje se muzika sa crkvenih tornjeva po Vivaldijevim notama. Turisti plaćaju sladoled, napravljen po stogodišnjem receptu, novim novčanicama. Mirišu palme, lijanderi i divlja smokva.

Kazanova se budi kasno popodne i sprema se za večernji izlazak. Skupe orgije, beskrajno leto i dekadencija.

Jedino crkva Santa Maria della Salute stoji među javom i med snom, trajnija od istoimene  pesme. To je samo još jedan dokaz da mašta stvara čuda i od onoga što je najtvrđe i najnedodirljivije. U kovačnici duha i kamen se topi.

A, ljubav traje dok ima čime da se plati. 

Komentari

Komentari