Foto: 
autor nepoznat

Najveća prirodna sila na svetu

Mnoge sukobe i ratove umele su da izazovu i ljubavne priče. Većina od njih je završila na filmskom platnu ili bar u knjigama koje su čitavom svetu pripovedale kolika je zapravo moć ljubavi. Jedna od njih je ova priča koju sam čuo nedavno. Naime, reč je o ljubavi američkog vojnika i jedne Čehinje koja je počela pri kraju II Svetskog rata.

Sve se činilo da će završetkom rata, završiti i ta ljubav, jer on je morao da se vrati u SAD sa svojom jedinicom, a on je ostala u Čehoslovačkoj. Možda bi se veza i nastavila, ali podizanje one „čelične zavese“ između dva bloka, zapadnog i istočnog, učinila je bilo kakvu vezu gotovo nemogućom. Ali, šta ljubav zna šta je nemoguće? Nakon podizanja te „čelične zavese“ svaki vid komunikacije je između dva bloka je bio onemogućen. On je toliko bio zaljubljen u tu devojku da je tražio razne kanale ne bi li bio u kontaktu sa njom. Vremenom je to bilo sve teže i teže, a vreme nikako nije bilo saveznik te ljubavi. Kada se činilo da je svaka nada izgubljena da oni ostanu u kontaktu i pronađu način da budu zajedno, on se odlučio na jedan rizičan potez. Rešio da rizikuje ono što je najvrednije što ima, svoj život za ono još vrednije što bi mogao da dobije tim potezom, ljubav.

Prvo što je uradio bilo je učenje. Počeo je učiti kako upravljati avionom. Kada je sve savladao i postao pilot, morao je učiniti dve stvari. Morao je nabaviti avion i pronaći način da stupi u kontakt sa njom. Uspeo je da joj preko nekih kanala dojavi vreme i mesto gde da bude. Zatim je otišao u Austriju, pronašao je aerodrom blizu granice i rešio je da ukrade avion. U toj nameri je uspeo, poleteo je i krenuo ka „čeličnoj zavesi“. Taj njegov avion na nebu je izazvao opšti haos sa obe strane granice. To je bio prvi incident između dva bloka. Obe strane su otvorile vatru na njega, prvo jedni kad je ušao u vazdušni prostor Čehoslovačke, a potom i drugi kad se vraćao sa njom. I jedni i drugi su bili totalno zbunjeni i mislili su da se radi o nekom napadu one druge strane.

Pri povratku u Austriju kad je sleteo na aerodrom sa kojeg je ukrao avion, biva uhapšen. Izašao je iz aviona i podigao ruke u vazduh i samo rekao: „Morao sam da odem po svoju ljubav“. Naravno, nisu mu verovali u početku, ali nakon silnih ispitivanja su shvatili da je „lud“ i da je stvarno to učinio iz samo jednog razloga kojeg je i naveo, iz ljubavi. Pustili su ih i otišli su za Ameriku. Venčali su se, dobili decu, sad imaju i unuke.

Ta ljubav traje i dan danas. Ta ljubav je pobedila i rat i srušila „čeličnu zavesu“. Ta ljubav je nemoguće učinila mogućim. Ogromna je snaga ljubavi. Ona je najveća prirodna sila na svetu.

Komentari

Komentari