Foto: 
Olgica Marinković

Neodgovornost jedne mačke (pisma iz Estonije)

Utorak obojen sivilom. Veliki, od vode otežali oblak, nadnosi se nad gradom. Iz njega se već nedeljama cedi hladna i neprijatna kiša. I dok se vetar ne razgoropadi, sve će biti natopljeno i udavljeno hektolitrima tekućine koju kameno tlo ne može da proguta.

Uobičajeni mir raskvašenog dana, a u Estoniji ih ima poprilično, narušava i obespokojava nesvakidašnji dogadjaj.

Zabluda je pomisliti da se pored tolike vodurine u Talinu ništa ne može zapaliti. Toliko zavijanja sirena, toliko svetlosnih alarma i još više besomučne jurnjave kroz grad, dovoljno je razloga za zavist najvećih svetskih metropola. Dežurne ekipe su vazdau pripravnosti, vatrogasci opremljeni najsavremenijim „aksesoarom“, uvek mobilni i na terenu, a oblaci dima svakodnevno se mogu nazreti iz najrazličitijih delova grada.„Dramatične“ slike ruševina u plamenu i zgarišta na malim lokalitetima. Ima i prašine, ali ne vulkanske. Nju panično podignu spasioci i medijski hajkači ali po tvrdnjama poznavaoca ovdašnjih prilika, potpuno je bezopasna. Pompeja ni u najavi.

Ovoga puta, pozivi za pomoć istovremeno su stigli iz dva talinska okruga, Harjua i Raple. Kao da se radi o nekakvom dogovoru, požari su izbili u dvema kuhinjama. Iznenađujuće, s obzirom na „ljubav“ koju Estonke gaje prema ovoj prostoriji.

Dakle, u Harjuu je domaćica odlučila da „ukrsti“ varjače i obraduje familiju nekim specijalitetom sa svog bogatog menija. Posle opsežnih visinskih priprema, usledila su ratna dejstva sa svim raspoloživim naoružanjem. Koliko je vremena sve trajalo, može se samo nagadjati. Ono što je zatečeno imalo je izgled pravog ratnog poprišta. Pretpostavlja se da je nešto krenulo po zlu, da se naša junakinja nečim stresirala i u nastupu panike ili straha zbog nedovoljne borbene gotovosti, objavila kapitulaciju jačem protivniku, tj panično strgla pregaču, odložila varjače, „uredno“ ostavila tiganj sa uljem na uključenoj ringli i dezertirala.

Istog trenutka, aktiviran je detektor dima, te je i na poziv za pomoć vatrogasna ekipa odmah odgovorila, sanirala posledice na kuhinjskom frontu  i spasila četiri mačke koje su umalo postale kolateralna štetasvoje nesavesne i preterano ambiciozne vlasnice.

Drugi poziv se odnosio na mnogo kompleksniji razlog izbijanja požara u kuhinji. Koliko je neverovatno da su čak dve domaćice u istom danu poželele da pokažu svoje virtuozne sposobnosobnosti, potvrđuje vatrogasna brigada koja je otkrila požar. U izjavi za javnost stoji da u incidentu nema povređenih, a da je MAČKA „naručilac incidenta“ (stručni vatrogasni izraz). Ona je, u svom redovnom istraživačkom pohodu, prešla preko indukcione ploče za kuvanje. Ova se aktivirala, ugrejala do usijanja (?) i nevidljivim plamenom upalila toster u neposrednoj blizini. Ubrzo je sve postalo prilično vidljivo i preteće po bezbednost. Srećom, vatrogasci su opet „delovali“ hitro i krajnje profesionalno. Požar je ugašen, a izgrednik, bez i malo svesti o posledicama svoje nesmotrenosti,ostao je sakriven ispod kreveta čekajući da se raziđu uzurpatori njegovog duševnog mira.

Direktor odeljenja za usluge i operacije pri G4S po ko zna koji put se obratio korisnicima električnih uređaja sa upozorenjem oproveri istih, prilikom napuštanja svojih kuća. 

A mačke da obrate pažnju na svoje ponašanje i ne uključuju šporete bez preke potrebe!

Komentari

Komentari