Foto: 
Olgica Marinković

Nisu svi za Touch i Screen (pisma iz Estonije)

Od bezbrojnih “najova”koji se mogu vezati za ovu zemlju, izdvajam isledeće:

Estonija je šampion sveta po količini meteorskih kratera. Najbrojniji su na ostrvu Saarema, a najvećem je starost procenjena na 4000 godina.

Najpoznatiji filmovi, od „Stalkera“ (Andreja Tarkovskog) do „Teneta“ (Kristofera Nolana) snimani su na najzanimljivijm lokacijama u Talinu.

Najlepše i najčudnije šume, najočuvaniji i najlepši Stari grad u severnoj Evropi, najromantičniji vodopadi, najčistija jezera. Uh!

Najinteresantnija od naj činjenica svakako je revolucionarno otkrice Skyp-a iz 2003.godine. Digitalizacija je na ovim prostorima prihvaćena sa ogromnim oduševljenjem. Primenjuje se u svim segmentima života i rada, te nimalo nije iznanađujuć ulični susret sa robotima. Za sada su oni samo u službi „raznosača“ torbi i paketa, ali ne sumnjam da će ih uskoro dotaći nezadrživi progres maštovitih Estonaca.

U Talinu je pre par godina održan veliki digitalni Samit zemalja EU i program predstavljanja platforme za inovacije u IT sektoru. Za osnovni cilj postavljen je preobražaj Evrope u digitalnog lidera na globalnom nivou. Visoke zvaničnike dočekala je i pozdravila predsednica Kersti Kaljulaid, gospođa simpatičnog imena i sočnog prezimena. Na ulasku u palatu Kadriorg služila je goste tradicionalnim estonskim medom i izvorskom vodom.

Uvodna reč pripala je tadašnjem premijeru koji je prisutne još jednom podsetio da je Estonija najnaprednije digitalno društvo na svetu, kao i da je zemlja u potpunosti pokrivena besplatnim internetom. Nisam sasvim sigurna u njegovu tvrdnju. Ili sam ja možda uvek na pogrešnom mestu, onom „nepokrivenom“.Činjenica ostaje – papir je skoro potpuno izbačen iz upotrebe. Sednice estonske vlade se godinama unazad održavaju bez štampanih materijala - u elektronskoj su formi, kompanije se otvaraju, registruju i plaćaju preko interneta, na svim dokumentima su validni elektronski potpisi, na parlamentarnim izborima glasa se online. Dakle, svaki građanin je uključen u elektronsku priču. Otuda i podatak da Estonija na mesečnom nivou uštedi hartije u visini Ajfelovog tornja.

Elem, Samit je protekao u očekivanoj atmosferi. Izuzev premijerove besede koja se otegla u nedogled. Otišla je daleko u budućnost evropske ekonomije i društva i njihovom osnaživanju, gde je poseban akcenat stavljen na razvitak sajber bezbednosti. Toliko daleko, da je i njegova obrva načas poletela u čuđenje. Razumljivo je da ovakve teme imaju različit, gotovo virtuelni uticaj na pojedine slušaoce, te se mogao videti zanimljiv prizor gde su nemačka kancelarka i finski premijer, udobno zavaljeni u foteljama, potražili nova sajber rešenja u unutrašnjosti svojih kapaka.

Zabeležio nestašni novinar.

Komentari

Komentari