Foto: 
Kanepi, Estonija

"Opojni izbori" (pisma iz Estonije)

Na jugoistoku Estonije, manje od tri sata vožnje od Talina, nalazi se veliki prirodni rezervat, ruralna oblast i okrug Pelva, čiji je administrativni centar malo naselje, ni po čemu poznato, zaglavljeno u nekim prohujalim vremenima. Iznenada, 2018. godine, Kanepi se oslobađa višedecenijske pospanosti i dobija na popularnosti.

Prvi zapisi o nastanku sela Kanepi datiraju iz 1582.godine. Broj stanovnika je varirao, ali nikad toliko da bi uticao na osnovni atribut koji definiše jedan grad. Ipak, Estonci ga nazivaju gradom iako u ovom trenutku broji samo 4600 stanovnika. Neka tako i ostane.

Drevno selo Kanepi nastalo je spajanjem nekolicine farmi i imanja da bi se u 19.veku, sa izgradnjom prve crkve, obrazovalo u pravu parohiju. Ubrzo je osnovan i crkveni učiteljski zbor, parohijski dvor i parohijski sabor, biblioteka. Kako se nalazilo na raskrsnici važnih puteva, postalo je, pored duhovnog i privrednog, za ono vreme, važan obrazovni i kulturni centar. I sve je išlo u prilog nezadrživom razvoju, međutim, udaljenost pruge i nedostatak građevinskih parcela, izvršili su presudan uticaj. Život u selu biva zaustavljen u vremenu.

Ono što nije umanjilo značaj Kanepija svakako su prirodne lepote i naravno, naziv mesta. Jedna priča o poreklu imena vezana je za odeću od konoplje koja se prevashodno koristila u ovim krajevima, a druga za kanep, naziv za biljku koja se ovde uzgajala još pre više od dve stotine godina. Koristila se i preradjivala u industriji tkanine, ulja i užadi. Veruje se da je i u prvu zgradu opštine ugrađena znatna količine konoplje.

Godine 2018. Kanepi je probudila inicijativa grupe građana kojima je dozlogrdilo tavorenje. U pitanju je bila ideja za izbor simbola na zastavi grada.

Tako su otpočeli „opojni izbori“. Najpre je raspisan konkurs za radove sa predlogom za logo. Prijavilo se na desetine zainteresovanih umetnika, a zatim je otvorenai onlajn anketa kojom je obavljeno glasanje. Izazvana je bura negodovanja, jer je prikupljeno više od 12000 glasova, uprkos tome što stanovništvo čitavog okruga ne broji ni 5000 duša. Druga provokacija i uzburkavanje javnog mnenja nastali su usvajanjem zastave na kojoj se nalazi list kanabisa, ponosnog autora Tinu Kuka. Na sednici gradskog veća obavljeno je glasanje i lokalna vlast je „tesno“ odobrila odlukuo usvajanju zastave. Devet članova je glasalo za, osam protiv, a predsednik gradskog veća zaključio je da je odluka rezultat „veoma demokratskog“ procesa.

Vest da je nad zgradom lokalne uprave Kanepija istaknuta zastava kanabisa odmah se proširila međunarodnim medijima. Izražena je sumnja da je čitav projekat pokrenut kao izraz solidarnosti u vezi sa legalizacijom marihuane. Jer, pitanje pravnog statusa droge u mnogim zemljama izaziva ozbiljne kontroverze. Estonija još uvek nije legalizovala članstvo u „opojnom društvu“, ali snalažljivost je umeće, te je dovitljivo osmišljavanje upotrebe kanabisa donelo široku paletu proizvoda koja pruža sasvim zadovoljavajuću ponudu. U marketima se može naći hleb sa semenkama i brašnom od kanabisa, u najstarijoj apoteci u Talinu prodaje se čokolada od kanabisa, a nedavno je otvoren i kofi-šop u kome se uz kafu služe mafini, krofne i sokovi od kanabisa. Za svakoga ponešto.

Ostali „proizvodi“ dostupni su isključivo u „medicinske svrhe“!

Komentari

Komentari