Foto: 
Olgica Marinković

Recept za zdrav život (pisma iz Estonije)

Estonci su po svemu specifični. Visoki su i kršni kao gorštaci, a ipak bledunjavog tena i prozirno plavih očiju u kojima stanuju naizgled prazni pogledi. Crte lica krajnje nekarakteristične, na glavama lelujava retka kosa nalik nitima kudelje, a bele maljice robusno štrče iz anemične kože. I pored toga, bilo bi surovo reći da su ružni i neugledni. Izostanak šarma i uobičajene egzotike daje im posebnu lepotu, estonsku. Zadovoljni i neopterećeni, stupaju ponosno uzdignitih glava, nezainteresovani za ostatak planete.

Zanimljiva je i neretka pojava nesposobnosti za razlikovanje boja. Ovu sumnju potkrepljuje podatak da oko osam procenata muške severnjačke populacije ima pomenuti problem. Eh, problem! Samo dokoni stranci mogu primetiti da pomenuti daltonizam rezultira, recimo, modnim metežom i vrtoglavim kombinacijama boja koji ih mogu uvesti u stanje blage i prolazne psihodelije. Nebitan aspekat sa kojim prosečan Estonac opušteno živi čitav svoj vek (vrlo često i celih sto godina).

Mnogo upečatljivijeje zapažanje njihovog doživljaja spoljne temperature po kome se nimalo ne uklapaju u (naše) standarde i Celzijusove stepene. Po svemu sudeći, kod severnjaka je evolucija centra za termoregulaciju pretrpela velike turbulencije, da bi se na kraju dogodilo njegovo potpuno zakržljavanje. Tako, goloruki i bosonogi štrapaciraju ulicama i zimi i leti, a brčkanje u Baltiku tokom cele godine, nije nikakvo iznenađenje. Ne treba se iznenaditi ni ako se na visokim temperaturama utople zimskim jaknama. Neizbežna konstanta u estonskom aksesoaru jevunena kapa. Ona im je na glavi dvanaest meseci. Potpuno različito od (nase) filozofije i tvrdnje da „čizma glavu čuva, šubara je kvari“. Ili su Estonci u nekakvoj prednosti, jer znajugde se nalaze i kako se čuvaju prave vrednosti?

U prilog ovome idu i naučne tvrdnje o lečenju i očuvanju zdravlja naizmeničnim kupanjem u toploj i hladnoj vodi, „medicina“ koja se na severu obilato troši. Iz ledenog mora ulazi se u vrelu saunu. Sledi preznojavanje, isparavanje, šibanje snopovima smreke natopljenim esencijalnim uljima, sve u ciljupročišćavanja uma i oslobađanja tela od štetnih materija. Posle tretmana „dinstanja“ na redu je ponovno zaranjanje u ledeno more čime se postiže krajnji učinak i rashlađivanje kao dodatni užitak.

Otud i tradicionalno martovsko takmičenje u plivanju, naravno na otvorenom moru. Ovom manifestacijom zvanično se zatvara zimska sezona kupanja koja počinje sa prvim oktobarskim mrazevima. Od sportske opreme dozvoljeni su kupaći kostimi, rukavice i naravno,štrikane kape. Propozicije nalažu slobodni stil za sve zainteresovane od sedam do sto sedam. Rame uz rame, u obeleženim stazama plivaju prijavljeni takmičari i neprijavljeni glečeri.

Ako se ovome dodaju čist vazduh, po čemu je Estonija skoro u vrhu evropske skale, zdrava hrana, pretežno barena i ne mnogo začinjena, kontrolisano trošenje emocija i nekontrolisano konzumiranje piva, zdravlje i dugovečnost su zagarantovani.

Komentari

Komentari