Foto: 
autor nepoznat

Sakupljači sekundarnih sirovina

Spletom surovih okolnosti, pre desetak godina ostao sam bez posla i moja porodica je počela da naglo propada u siromaštvo. Vremenom sam počeo da gubim puno dotadašnjih prijatelja, koji su samo počeli da nestaju iz naših života. Počeo sam da se prihvatam svega što bi nam pomoglo u toj borbi za opstanak, svakojakih poslova, čak i teških fizičkih i trgovine po pijacama... Uporedo sa tim, upoznavao sam i ljude koji su živeli na ulici i od nje. Neki od njih su mi čak postali i dobri prijatelji, a neki su ostavili ružne uspomene..kako god, dosta toga sam naučio od njih u toj borbi za život. Slušao sam i priče o tome kako je dosta njih završilo na ulici, jer neki su imali i svoje kuće, porodicu. Najčešće su to sve gubili zbog alkohola, kockanja, čestih svađa u porodici. Bilo ih je svih generacija i polova.

Zajedničko svima njima bila je ta svakodnevna borba za život.Od njih sam naučio da se dosta toga može iskoristiti i sa ulice...sve ono što drugima nije trebalo, nekome će trebati. Od jednog sam naučio da odlazim i na Kvantašku pijacu na kojoj se prodavalo voće i povrće i da skupljam odbačene proizvode koje su prodavci pobacali. Na početku sam odlazio tamo,srameći se što to radim, ali vremenom sam video da dosta ljudi dolazi radeći isto to. Čak sam, kad sam postao češći gost, počeo i da dobijam od prodavaca dosta toga, pa mi se dešavalo da jedva to sve odvučem kući, pošto sam to sve na rukama nosio. Na taj način smo u kući dugo vremena imali svega od voća i povrća. I dan danas sam zahvalan tom čoveku koga smo zvali Car zbog svega što me je to posavetovao. Živeo je na ulici i bio mi je školski drug, koji je dok smo još bili osnovci, bio dosta talentovan za fudbal. Kada smo krenuli u srednju školu roditelji su mu umrli u kratkom vremenskom roku, a on se ubrzo posle toga uhvatio lošeg društva. Alkohol ga je brzo uzeo pod svoje, kuću je prodao i završio na ulici. Nije bio od onih nasilnih, samo da zaradi ili da se ogrebe za cigarete i piće. Nažalost, tragično je nastradao izgorevši u jednoj napuštenoj hali.

Sa mnogima od njih se i dalje poznajem,čak me mnogo njih veoma poštuju i cene, jer sam ih gledao nekim drugim očima, kao ljude i velike borce.

Komentari

Komentari