Foto: 
autor nepoznat

Slikovnica za odrasle (pisma iz Estonije)

Kolorizovana, ilustrovana, sa „harmonično objedinjenim likovno-estetskim i vaspitno-obrazovnim kvalitetima“. Zaslužuje posebnu pažnju i posvećenost čitalaca. Radi se o brošuri naslova BUDI SPREMAN. Bila je potpuno besplatna, a na ponudi se mogla naći u svakom poštanskom sandučetu. Da je kojim slučajem objavljena u Srbiji, nastala bi trilema, jer su na snazi najmanje tri osnovne i još sijaset pomoćnih kriza. U Estoniji je istočni komšija jedini remetilac mirnih životnih tokova, razlog gomile nevolja i izazivač svih „situacija“, matematičkim rečnikom izraženo skupom KRIZA. Istina, za sada je sve u domenu virtuelnog dešavanja, ali ako se ova slikovnica detaljno prouči i isprati po stepovima, istinsku nevolju je moguće izbeći bar na tri dana, po rečima ovdašnjih stručnjaka. Teorijski.

Na pedeset stripovanih strana mogu se pronaći razlozi raznoraznih kriznih situacija kao što su poplave, industrijske nesreće, radijacija, epidemije, sajber incidenti, upotreba nuklearnog oružja, kao i načini za hitro reagovanje u slučaju istih. Zanimljivo je da do februara 2o22.g. nije postojao razlog za program o zaštiti civilnog stanovništva.

Saveti iz brošure pojašnjeni su crtežima, tako da je i njihova praktična primena jednostavna, brza i jeftina. Recimo, za slučaj isključenja struje, pretpostavljajući neograničene kupovne moći stanovnika, preporučuje se nabavka kućnih generatora, cenim neka portabl verzija izuzetih moći. Ili korišćenje solarne energije. Kako je ono isključivo vezano za tridesetak sunčanih dana godišnje, verujem da je sa potencijalnim agresorom postignut dogovor da se, zbog sunčane oskudacije, kriza sa strujom „sprovede“ u letnjem periodu. U slučaju da „ništa“, pa se energetska katastrofa dogodi usred zime, sasvim je izvestan problem sa grejanjem – neće ga ni biti. Problem neće biti sa onima koji žive po kućama jer imaju olakšavajuće okolnosti u vidu peći i kamina, već sa ostatkom estonskog sveta koji će morati da pretrpi popriličnu reorganizaciju. Savet kriznog štaba je da se težište stavi na „stambene migracije“ što znači da će se boravak ukućana ograničiti na jednu prostoriju. Dakle, ako je bilo nesuglasica ili čak i fizičkih obračuna, sve će morati da se zaboravi, ratne sekire da se zakopaju a ukućani da se šćućure jedni uz druge kako bi se svojim telima međusobno grejali. I da! Vrata i prozori se ne smeju otvarati kako toplota ne bi „odlazila“ is stanova. Provetravanju se pribegava kad prođe kriza, jer je u takvim vremenima potreba za kiseonikom najmanji prioritet.

Najveći problem je nestanak vode i sa tim nema šale. Uputstva o postupcima u slučaju isključenja ili nekakve havarije na vodovodu taksativno su ispisana, samo ih se treba pridržavati. Prvo, podrazumeva se da svako domaćinstvo u šteku ima dovoljno balona pitke vode. Kada se, uz sve mere štednje i racionalne potrošnje, zalihe potroše, preporučeno je prikupljanje kišnice ili topljenje snega i prokuvavanje dobijene tekućine. Uz ovo ide još jedan prethodno sklopljeni pakt, ovog puta sa nebesima, koja će pravovremeno slati pomenute padavine.

Drugo, za neštašicu vode tesno je skopčano korišćenje toaleta, ali kako se gore pomenuti stručnjaci smatraju ekspertima za sva pitanja, ni ovo ne bi trebalo da bude problem.Umetnički dočaran, praktičan toalet-momenat izgleda ovako: predviđene su plastične kese odgovarajuće zapremine koje će korisnici posle upotrebe uredno vezivati u čvor i zatrpavati piljevinom, novinama ili peskom, na nekom skrovitom mestu. U slučaju da je na snazi zabrana izlaska iz stana, nije precizirano gde se odlažu pomenuti toaletni objekti, tj.minuli rad korisnika.

Ako se savladaju osnove, sve ostalo je luk i voda. Nabavka nikome neće teško pasti, jedino što će za kupljenu robu svakome biti potreban omanji hangar. Roba je iz rubrike „samo neophodno“ i podrazumeva dvadesetak balona vode, generator za struju, solarne panele, aparat za gašenje požara, majstorski alat: čekić, klješta, šrafcigere (cirkularna testera nije neophodna), par metara debelog kanapa. I nešto malo sitnica: hrana za tri dana, lekovi, sredstva za ličnu higijenu, preobuka, ćebad, rasveta. I kriza može da počne! Mislim, baš i ne mora.

I sve bi bilo kao na filmu da se autor „krizne slikovnice“ nije dosetio potencijalne evakuacije. Ma, i sam Andersen bi mu pozavideo na maštovitosti! Elem, ranac sa gore nabrojanim špecerajem, pažljivo upakovan, treba natovariti na podrazumevana vikinška leđa i do bezbednog skloništa pratiti mapu preko instalirane aplikacije. Za lokaciju skloništa valja instalirati drugu aplikaciju. Treća je za „kućni red“ skloništa. Naravno, podrazumeva se da „uređaje“ za instaliranje aplikacija, kao i eksterne punjače i kilometre kateter-kablova, poseduje svaki „normalan“ Estonac. I da su u ispravnom stanju. U protivnom, kablovi mogu da posluže samo kao štranke za vešanje. Da bi se sprečile dodatne neprijatnosti, kreirana je i aplikacija za logistiku i praćenje najnovijih zbivanja u kriznim vremenima. Samo je treba instalirati. Aplikacija po aplikacija, bez podizanja pogleda sa modernih displeja, i „kriza“ je prevaziđena.

Ali! Ako dođe do sajber-incidenta, kriza će poprimiti nemerljive razmere tragedije, a strip-vodič postati potpuno neupotrebljiv. Tada će gore pomenuta štranka, zbog svoje masovne upotrebe, dobiti na popularnosti.

Autor Olgica Marinković

Komentari

Komentari