Foto: 
autor nepoznat

Sonja Savić - devojka iz grada (Čačaka), deset godina kasnije

Danas, deset godina nakon smrti  Sonje Savić, pitam se koliko ima onih koji je se sećaju, recimo kao Pevačice iz kultnog filma "Život je lep", Dečke iz "Šećerne vodice" ili bar lepe devojke iz spota za pesmu "Devojka iz grada", a ne kao Sonje Savić - nesrećne jugoslovenske glumice, koja je umrla od O.D-a. 

Pitam se, jer deceniju nakon njene smrti, ona, kao i mnogi preminuli pre nje, više nije na marginama. Ima je i u novinama i na filmskim platnima i u galerijama i na ulici, i među ljudima. Trebalo je, dakle, da umre, da bi  konačno oživela. 

Pitam se, jer deset godina nakon smrti, možda dobije i ulicu u svom rodnom Čačku, koji je do te smrti i nije mnogo svojatao. Trebalo je, dakle, da ode pod zemlju, da bi nam konačno postala zemljakinja. 
Pitam se, jer  deset godina nakon njenog odlaska, i godina i godina nakon gašenja ostatka generacije, čija je najmlađa sestra bila, u Srbiji, kao u "Sabirnom centru", mrtvi i živi do poslednjeg daha vode borbu za život. 
Da nije stigla da umre na vreme, zapravo, taman onda kada je dovoljno da je proslave kao mučenicu, mogla je svoju tragediju da prodaje na trafici već od 599 dinara. Kao Žarko Laušević, na primer. Ili je, još prostije, mogla da uđe u žiri nekog muzičkog takmičenja, te postane učesnica neke od „Zadruga“. Jer, od nečega se mora živeti, kao što se od svačega može umreti.

Sonja je, valjda, to dobro znala. Zato i nije tu danas. Ako ni za šta drugo, a ono bar da se dobro nasmeje, jer sumnjam da je želela ovakvu popularnost i naknadnu pamet kulturne javnosti, koja se svojevremeno utrkivala sa ostalim dežurnim dušebrižnicima u nameri da je razapne. Sećate se one njene gorke rečenice tokom gostovanja u emisiji “Balkanskom ulicom”: “Čujem jednu primitivnu gospođu kako dobacuje: Evo je ova, što je probala. Tako se počinje!”? Tada je, time je rekla sve. O sebi, nama, njima, vama.

Elem, Devojka iz grada je otišla iz grada, ali selo nije.

Zato se pitam, deset godina nakon njenog odlaska, koliko ima onih koji pamte bar jednu njenu ulogu, a koliko ih se seća samo pompezne vesti "Umrla Sonja Savić", koja još i danas hrani žutu štampu. 

Pitam se, jer bi bilo fer da je, ako joj već nisu dali da živi, puste da na miru umre.

Sama sa sobom, kako nam "Srbija danas" i zaslužuje.

Komentari

Komentari