Foto: 
autor nepoznat

Svadbe i daće

Saša i Pera su bili dva drugara koji su se bavili sitnim prevarama i smišljali su uvek kako da se snađu za neka svoja zadovoljstva. Jedna od najčešćih prevara bila je odlazak u jedan restoran, gde su se često organizovale svadbe i druge svečanosti, gde bi se uvukli među mnoge goste, jeli i pili i kasno uveče se neprimetno izgubili. Imali su već razrađen plan, jednog konobara koji im je javljao za te događaje,a koga su za to čašćavali.

U ormanima su stalno imali odela koje su čuvali za to. Dolazili su, otprilike, kad su se svatovi vraćali od matičara i uvlačili među goste. Ukoliko bi osetili da neko obraća pažnju na njih, ubrzo bi nestali iz restorana. Dosta dugo je to funkcionisalo, sve do jedne svađe sa konobarom, svojim doušnikom, kome su sve češće ostajali dužni za uslugu. Zbog toga, on je rešio da im se osveti i čekao je svoju priliku.  Ubrzo je i dobio.Ugovorena je daća za jednu baku koja je umrla, a čija porodica je bila iz visoke elite. Nazvao ih je i javio im, u sebi se smeškajući, znajući šta ih čeka.

Toga dana, u zakazano vreme stigli su do restorana gde su upravo ulazili gosti. Na parkingu su bili parkirani,mahom, skupi automobili i džipovi.

-Au, Pero, ovi su baš veliki zalogaj! Nešto mi se ne sviđa, ajde da odustanemo.-reče Saša.

-Šta ti je? Pa, imali smo dosta budžovana, pa se ništa nije desilo.

Ušli su unutra noseći u rukama mali buket cveća i neki sitan poklon zapakovan u sjajni papir. Čim su ušli, primetili su da nema muzike koja je uvek na dolasku bučno treštala. Stali su zbunjeno, a jedan stariji čovek im je prišao.

-Dobar dan!-reče on. Trgli su se i rekli:

-Dobar dan! Srećno mladencima! Vi mora da ste svekar?

Dok su to govorili, čovek ih je sve smrknutije gledao i očima pozvao nekog. Ubrzo se oko njih stvorilo još par mlađih ljudi:

-Ko ste vi?-upita jedan.

Obojica su se skamenila, shvativši da nešto nije u redu, ipak Saša reče:

-Ovaj, mi smo sa mladine strane, daljni rod, naši nisu mogli…

-Kakva mlada, šta to pričate?-poviče jedan besno i uhvatiše ih ostali.

-Nemojte tu. Odvedite ih u dvorište iza i naučite ih pameti.-reče onaj stariji čovek

-Majku vam vašu! Ja sam danas sahranio svoju ženu!-nastavi dok su ih vodili napolje.

Saša i Pera su od onih momaka dobili teške batine zbog kojih su proveli dosta vremena u bolnici. Nakon toga, nije im više padalo na pamet da tako nešto rade. I onaj konobar je prošao slično, pošto su njih dvojica rekli onim momcima kako su to radili.

Komentari

Komentari