Tabačka čaršija
Foto: 
Marina del Castell

Tabačka čaršija

Požarevačka Tabačka čaršija, bila je oduvek najuži centar i najstariji deo varoši, pomalo nalik na čuvenu Baščaršiju u Sarajevu. U njoj su se nalazili  turski, grčki i cincarski dućani, kafana sa prenoćištem, pekara i kožarsko-tabačke radnje po kojima je ulica i dobila ime. Nije to bila samo ulica u kojoj se trgovalo, već i mesto na kome su se sretali ljudi svih nacija i veroispovesti, kako žitelja grada, kojih je po popisu iz 1834. bilo 2941, tako i kupaca, prolaznika i došljaka. Tabačka čarsija je još 1827.godine bila uređena i to je prvi pokušaj urbanistickog uređenja u Srbiji.

Godine 1963. je srušena i jedno od objašnjenja za rušenje tako divne ulice tadašnjeg rukovodstva grada bilo je ''da se mora uništiti sitnosopstvenički i buržoaski duh koja ova čaršija sa sobom nosi''. 

Na tom mestu već naredne godine sagrađene su stambene zgrade u socrealističkom stilu koje i sada tu stoje. Te zgrade ne samo da su urbanističko ruglo danas, već onako zapuštene, oronule, depresivno sive fasade, pokazuju ne samo nama koji živimo u ovom gradu, već i svakom ko kroz Požarevac prođe svu nemar onih koji kao ''najbolji'' od nas, a u ime svih nas o ovom gradu brinu.

Požarevljani, oni stariji, sa pravom krive komuniste za ovo ''zlodelo'', ali tek sa ove vremenske distance. Ustvari, pravi krivci jesu neki neosnovano ambiciozni pripadnici te partije palanačko-brđanskog duha koji su bili spremni zarad ličnog avanzovanja i rođenu majku prodati, a ne srušiti nekoliko starih dućana.

Tabačnica, kako je Požarevljani zovu i danas je centar trgovine u gradu i lokali koji se nalaze u prizemlju stambenih zgrada dosežu najveće najamnine i svaki posetilac ovog grada se makar na kratko u njoj zadrži, tek da pogleda izloge ako ništa drugo, te oni koji su stare dućane srušili, džaba su to uradili, jer je ''sitnosopstvenički i buržoaski duh'' ulica ipak sačuvala, uprkos svemu.

Sada da odem malo iz Požarevca da bih podsetio građane Beograda da im palanački-brđanski duh koji je evidentno prisutan, kako u samom gradu, tako i u sadanašnjem rukovodstvu Beograda, koje je kako mi se čini već promenilo urbanistički plan grada zbog šizofrenog projekta ''Beograd na vodi'', da poput Požarevljana ne čekaju vremensku distancu da bi svoje gradske čelnike, koji nesumnjivo jesu najbolje što Beograd ima, glasno upozorili da ne ruše ako ne znaju kako da grade.

Jovica Živanović

Komentari

Komentari