Foto: 
autor nepoznat

Učiteljica (drugi deo)

Kada je moja ćerka krenula u školu, najpre je dobila učiteljicu koja je izvela nekoliko generacija dece, ali već posle mesec dana, došla je druga, mlada, tek završila fakultet. Niko od roditelja nije bio zadovoljan, ali pomirili smo se sa tim. Brzo se videlo da se mlada učiteljica teško snalazi u radu sa decom i da će joj trebati dosta vremena da stekne iskustvo.

Jednog dana, na početku drugog polugodišta, spremao sam se za posao u drugoj smeni, očekujući ćerku iz škole. Odjednom, iz ulaza sa stepeništa čuo se plač i vriska. Supruga i ja smo se sledili i potrčali napolje znajući da je ona, pošto je bila jedino dete u ulazu. Penjala se drhteći i jecajući. Uzeo sam joj školsku torbu, uhvatio je za ruku i poveo kući, pokušavajući da je smirim. Uveli smo je u stan, majka joj je svukla jaknu i izula je.Kroz jecaj je stalno ponavljala:

-Tata, ja nisam…ništa...ona je tako bezobrazna.

-Ajde smiri se, ljubavi, pa ćeš nam reći.

I dalje šmrcajući, otkopčala je tašnu, izvadila jednu svesku i pružila mi.

-Evo tata,vidi! Nije morala tako.- reče brišući suze. Pogledao sam u svesku i zapanjio se. Preko pola lista stajala je crvenom olovkom napisana jedinica, sa potpisom i ispod toga napisano da je to zbog toga što je na času pričala sa drugaricama, a često ih je opominjala, pa je morala da je kazni. Stisnuo sam zube, ne želeći da joj pokažem koliko sam bio tada besan na taj učiteljicin postupak. Zagrlio sam je i rekao:

-Tata će sutra otići da porazgovara sa njom, ajde sad se smiri.

Sutradan sam otišao u školu i našao sam učiteljicu:

-Dobar dan! Došao sam da vidim šta je to bio razlog juče za ono.-rekoh,

-Dobar dan. Vidite, juče su bili jako nemirni. Radili smo neke zadatke, a oni su se stalno vrteli i došaptavali…morala sam.

-Recite mi, jesu svi tako dobili jedinicu?

-Ne. Slavica je bila aktivna u tome I morala sam. Njih je 30, treba se izboriti sa njima.

U meni je ključao bes, ali sam se ipak pribrao.

-Jeste li vi birajući ovaj posao znali šta vas čeka…da su to mala deca, puna energije? Vi morate naći načina da vas se malo plaše, ali i da vas vole…da ostavite traga u njihovim srcima.

-Kako to da izvedem?

-Ne znam.To morate sami da otkrijete.To vas ne mogu naučiti na fakultetu.

Pozdravili smo se i otišao sam. Posle toga je postepeno dolazilo do promena u njenom odnosu sa decom i uspešno je izvela tu prvu generaciju. Dve generacije učiteljica, svaka je drugačije pripremana za rad sa decom. I jedna i druga su pripremane, školovane za taj posao, samo što nekima fali nešto što se ne uči…

Komentari

Komentari