Foto: 
autor nepoznat

Vastlapaev (pisma iz Estonije)

Zimski praznik istočnih Slovena kod kojih ga možemo prepoznati pod imenom Maslenica. Korene vuče iz paganske i hrišćanske tradicije, a Estonci ga, za razliku od Rusa koji praznuju čitavu nedelju, skromno slave samo jedan dan. U prevodu Vastlapaev znači Pokladni utorak i uvek je to poslednji dan pre početka Velikog uskršnjeg posta.Ove godine se, iz razumljivih razloga, odugovlačilo sa odlukom o proslavi. Ali, po rečima organizatora, kako je među ljudima „previše brige za sebe i svoje bližnje“, odlučeno je da se svečanost ipak održi i na par sati skrenu misli sa uznemiravajućih vesti i problema. „Nije na odmet malo pozitivnih emocija.“ Ove godine se praznovalo 6.februara.

Kako je među Estoncima jedva tridesetak procenata religioznog stanovništva, tako se ovaj drevni praznik uglavnom odnosi na svečani doček proleća. Obeležavaju ga simbolični obredi, malo modifikovani, ali zadržani do današnjih dana.

Najznačajniji simbol je lomača. Pravi se od slame i postavlja u centralni deo dešavanja. Plamen je po verovanju najmoćnije i najefikasnije sredstvo čišćenja i pročišćavanja, spaljivanja svega negativnog u čoveku. Na velikoj lomači se spaljuje vladavinaduge i nemilosrdne zime.Najzad, vatra je na severu simbol pobede svetla nad tamom.

Vožnja sankama je zadržana još od vremena kada se većina estonskog stanovništva bavila zemljoradnjom i kada je postojalo verovanje da što se sanke duže kreću niz snežnu  padinu, to će lan bolje roditi. Nekada su umesto sanki u siromašnijim krajevima korišćeni dzakovi od lana, a danas maštoviti plastični „tanjiri“ i slično „posuđe“.

Hrana je treći simbol  bez koga bi Vastlapaev bio nezamisliv. Jedu se isključivo supa od graška i svinjski papci koji su ostali od Božićnog klanja. Kuvaju se ili peku i veruje se da posle jela ne treba lizati prste, jer svinjska mast štiti od povreda i posekotina. Tu su i lepinjice sa slatkim kremom, toliko ukusne, da se ispred štandova prave ogromni redovi.

U Vastlapaevu jednako uživaju i stari i mladi, a pesma i i igra traju duboko u noć, sve dok se ne ugasi i poslednja užarena iskra.

Komentari

Komentari