Foto: 
Autor nepoznat

‘Ajmo svi – zajedno

Beogradski sindikat je hip hop kolektiv iz Beograda. Grupa je formirana 1999. godine i ima veoma zapaženu istoriju i mnoštvo upečatljivih dela. Prvi album izdali su 2001. godine za izdavačku kuću Automatik records. Njihov rad počiva na oštrom kritikovanju politike i celokupnog sistema. U pesmama se iznosi problematika koja tišti današnje društvo i veoma je uočljiv autentični oblik bunta koji se nastanio u njihovim opusima. Svaka reč prožeta je istinom.

Svaka strofa vuče sa sobom poruku i ima tendenciju da aktivira svest i savest ljudske fele. Sa pravom možemo reći da je ovaj višečlani kolektiv sinonim za srpski hip hop u 21. veku. Beogradski sindikat je imao veliki uticaj na našu omladinu. Nema sumnje da će svako slovo, svaka reč, još dugo živeti i prenositi se kroz generacije, a to govore i ovi stihovi iz pesme „Nema povlačenja, nema predaje”: „Jednog dana kada odem ja, setite se moje borbe, setite se BS kraljeva”. Isto tako, možemo zaključiti da nije sve i u materijalizmu, a reči iz iste pesme govore:

„Sutra na svet kada padne vreo kamen,

kad u pepeo nas sve bude mleo plamen,

tad ću te pitati šta ti znače pare,

titule i zgrade – sve je to za džabe.

Nećeš steći poštovanje za keš varajući gladne,

ljubavi ima samo onaj ko je daje.”

Iza njih su sledeći albumi: 

- BSSST... Tišinčina! (2001)

- Govedina (2002)

- Svi zajedno (2005)

- Oni su (2006)

- Diskretni heroji (2010)

Nekoliko njihovih najpoznatijih pesama su:

 - Welcome to Srbija,

 - Svedok (Saradnik),

 - Alal Vera,

 - Za sve moje ljude,

 - Oni su,

 - Poroci Beograda,

 - Balada disidenta,

 - Sistem te laže itd.

Takođe, veliki hit je i pesma „Mi smo ta ekipa”, snimljena pred početak Evropskog prvenstva u vaterpolu 2005. godine u Beogradu. Album „Govedina” je predstavljao, možemo reći, odskočnu dasku u njihovim karijerama i razvoju. Probudio je veliko interesovanje javnosti i pokrenuo mnoge diskusije, posebno pesma koja nosi isti naziv. Bio je primećen i u političkim krugovima, tako da su se neki političari osvrnuli i javno komentarisali ovaj projekat.

Vredi istaći da su krajem aprila 2012. imali koncert u punoj hali Beogradske arene. To je i njihov najveći koncert ikada. Prošle godine su održali nastup u Centralnom zatvoru u Beogradu, zajedno sa grupom THC, koji je bio poprilično zapažen i medijski propraćen. Imali su priliku da nastupaju i kao predgrupa poznatim inostranim izvođačima (Guru i Public enemy). Maja 2001. BS je predstavljao našu zemlju na festivalu Passages (Nancy, Francuska), koji se bavi kulturnim tendencijama zemalja jugoistočne Evrope.

Treba napomenuti da su članovi ovog sastava ozbiljni, poslovni, obrazovani i, pre svega, porodični ljudi.

Ova grupa nam sada donosi novu numeru i spot pod nazivom „Kasno je”. Nakon pesme „Sistem te laze”, koja je objavljena u aprilu ove godine i već ima više od šesnaest miliona pregleda, stiže nam druga numera sa albuma „Sindikalno proleće”.

Aleksandar Ignjatović

Komentari

Komentari