Foto: 
autor nepoznat

Bvana

Bvana (Nikola Ćosić) je još jedno ime u nizu koje se često spominje kada je u pitanju hip hop kultura na ovim prostorima. Prve muzičke korake je napravio još 2000. godine svojim članstvom u grupi LNG. Ubrzo nakon rasformiranja sastava, Bvana je bacio focus na izgradnju solo karijere kada je nastala pesma “Ja sam Bvana”, da bi ubrzo usledila I aktivna saradnja sa Đusom i pojavljivanje na njegovom albumu.
Uspostavivši saradnju sa Strukom i Sevenom, osnovao je grupu Supa house gde se niže pesma za pesmom. Pošto je sve to išlo ruka pod ruku sa uspešnošču, Bvana je bio i više nego oran da započne sa snimanjem svog prvog albuma “Ko je krao jogurt”. Isti je u potpunosti završio 2004.,ali je njegov odlazak u Ameriku na školovanje odložio objavljivanje. Do toga je zvanično došlo tek 2007. kada je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom TIOLI records. 

Maksimalnu produktivnost je ispoljio dve godine nakon toga. Ista izdavačka kuća je u igri, a rađaju se tri nova albuma (“Na nivou prosečne cigle”, “Fujznem Džigilii”, “Povratak korovima”) što nam nameće činjenicu da je to vrhunac u njegovoj karijeri i da je tada baš bio radoholičarski usmeren. Neko vreme nije bilo nikakvih izdanja, ali je u koncertnom smislu bio prilično vredan održavajući nastupe po celoj Srbiji i susednim državama, tako da se zatišje u diskografskom radu može ignorisati. 2012. je obeležena njegovom prisutnošću u obliku dva izdanja: EP ‘’Kol’ko para, tol’komuzike’’ I ‘’50 evramicc’’ koji je zajedničkim snagama odradio sa Mikri Mausom gde se naročito izdvaja traka ’’Crno vs Belo’’, sa skoro šest i po miliona pregleda. Ključan period za njega predstavlja i povezanost sa Bassivit-em 2013. godine. 

Iako je za kolaborante imao ljude različitih profila i odlika, to nikada nije opstruisalo njegov razvoj i uspon, niti je njegov stil bio kompromitovan i neosnovano kritikovan, dok su konzumenti njegove lirike i muzike počašćeni njegovom svestranošću.

Aleksandar Ignjatović

Komentari

Komentari