Foto: 
Dalibor Andonov Gru

Gru

Dalibor Andonov, široj javnosti poznatiji kao Gru, jeste srpski hip hop izvođač. Rođen je 1973. godine. Muzikom je počeo da se bavi nakon završene srednje škole. Ličnost koja je, možemo reći, simbol ovog muzičkog pravca u našoj zemlji, ali i u regionu. Značajan progres u njegovoj karijeri je predstavljao spot za pesmu „Biću tu“, sada već davne 1996. godine.

Budući da su mnogi upućeni u činjenicu da je on dosta dugo posvećen muzičkoj branši, reći ćemo da je on jedna od bitnijih karika u toj oblasti. Pravi indikatori njegove doslednosti jesu harizma i autentični stil koji zauzima svaki kutak u njegovim kreacijama.

Svedoci na putu njegovog samoostvarenja jesu albumi koje je izdao:

  1. Da li imaš pravo?
  2. Gru 2
  3. Vetrenjače
  4. Dorćol-Menhetn sauntrek
  5. 1995-2002  između redova
  6. BeoGard

2015-te je obeležio dvadeset godina od nastanka svog albuma prvenca Da li imaš pravo? Tada je, kako on sam tvrdi, bio u velikom zanosu i vođen ambicijom da ovu vrstu muzike promoviše kako dolikuje na našim prostorima, koji su, inače, tada bilo mnogo siromašniji u tom smislu nego danas. Tačnije, nisu postojala sredstva po kojima je karakteristična sadašnja epoha. Tehnologija je sada u fazi ekspanzije, što rezultuje boljitkom na polju promocije i omogućuje lakši marketing.  Tada, usled nedostatka resursa bio je prinuđen da uloži veliki napor na putu do ličnog cilja i da pokupi plod svog truda u vidu reputacije. Kada su doslednost i želja duboko usađeni u karakter, uspeh je nagrada. Neodvojiv deo njegovog rada predstavlja i posao di-džeja. Pušta muziku u klubu Stefan Braun, radi po Srbiji i Crnoj Gori, ali i šire, kada mu se ukaže prilika za to. U saradnji sa Ajs Nigrutinom, postao je tvorac velikog hita „I dalje me žele“ koji se dosta vrti po klubovima i čiji spot ima ogromnu gledanost na YouTube-u. Veliku pažnju na svoje ime je privukao i učešćem u VIP Velikom Bratu. Kada je neko na sceni dve pune decenije, a ujedno i originalan, popularnost i ne mora biti čudna pojava. Tada reči mogu biti i suvišne, pustićemo dela da govore, složićete se…

Aleksandar Ignjatović

Komentari

Komentari