Foto: 
Trip & Queball with PUNKassPHOTOS

StreetRiffs festival: Pank na mišiće

Čiča: Na pank sceni si jednu deceniju, ispravićeš me ako grešim, u kakvoj je situaciji današnji pank?

Cessa: Pa tako nešto, možda i više, ni sam ne znam. Počevši od svog prvog pank benda Progres, preko Bagre, svirao u BOL-u, neko kratko vreme u Mister No, BES-u, tu je bilo još nekih projekata, pa sve do Žute Minute i Jorgovana. Pa ne znam kako to da objasnim, sve više starih bendova je aktivno, vraćaju se na scenu ali generalno problem je što jako malo ima novih klinaca  koji slusaju to i koji kreću da se bave muzikom.

Čiča: Da li je ostalo nešto od onog početnog bunta, i bolje rečeno, da li je ideja društvenog aktivizma i dalje u srži muzike

Cessa: Jeste srž je i dalje tu, ali sve to polako bledi.

Čiča: Bend Jorgovani ima svoju publiku i svakim danom sve više pregleda i poštovalaca, objasni mi ideju boemskog panka?

Cessa: Svi mi imamo neke svoje matične bendove i cela ideja oko Jorgovana došla je tako što se neka devojka upoznala sa nama i kao stvarno se svi zovete Marko, i mi iz sprdnje hajde da napravimo bend gde su svi Marko, snimili neke pesme čisto kao projekat, i to je uzelo maha. Non stop imamo koncerte, sve ide jako dobro.

Čiča: Za razliku od benda Jorgovani, tvoj matični bend je Žuta Minuta, primetio sam da uporedo kanališeš oba projekta, možemo li da očekujemo još zanimljivih i inovativnih ideja?

Cessa: Pa sigurno ne bih radio sa oba benda da ne mogu i jednom i drugom maksimalno da se posvetim. Naravno da se može očekivati. Treba nam sada izaći novi album, neke pesme smo već objavili, sada to se naravno malo odužilo, tehnički problemi, otišao nam je hard sa materijalom pa opet radili itd... Ali sve to ide svojim tokom, koncertno smo aktivni. Za dve nedelje sviramo u Austriji, posle Novi Sad i Beograd, za dalje ćemo videti.

Čiča: Ujedno se baviš produkcijom, video montažom, izabrao si život okružen muzikom i umetnošću koji je obično trnovit i zahteva mnogo odricanja, pogotovo u finansijskom smislu, da li si nekada zamišljao sebe u ovakvoj situaciji?

Cessa: Nisam u početku sebe zamišljao da tako nesto radim, ali baš taj finansijski deo me je naterao da krenem to iz nužde da radim za svoj bend, pa je na kraju preraslo u posao. Naravno to nije samo muzika, npr, pola mog radnog dana se svodi da radim Tv emisije, a pola muziku. Ali kada pogledaš na kraju sve to, lepo je raditi nešto što voliš, što je danas retkost.

Čiča: StreetRiffs festival preuzima svoje obličje i širi se po celoj Srbiji, a i regionu, objasni mi koja je ideja festivala i šta možemo da očekujemo u ovoj godini?

Cessa: Ideja Streetriffsa je da okupi sve bendove i publiku iz regiona oko jednog festivala, pošto jako malo je žanrovski određenih festivala danas. Naravno takvi događaji jedinu podršku imaju od ljubitelja tog zvuka, i sve ostalo ide jako teško i na mišiće, ali eto počelo je da se širi po drugim gradovima. Do kraja godine održaće se u još dva grada u Srbiji, nekoliko promo svirki u Beogradu pre samog festivala. Ima tu raznoraznih planova, ali o tom potom, neka ljudi prate stranicu i biće upućeni u sve.

https://www.facebook.com/streetriffsfest/?fref=ts

Stefan Megić

Komentari

Komentari