Foto: 
Marija Ilić

Osmeh na papiru

Marija Ilić je prvenstveno dizajner i karikaturista. Takođe, ona slika akvarele živih boja kojima ukrašava srca posmatrača. Rođena je 1970. Godine u Nišu gde je ostala da živi i radi. Marijinu umetnost odlikuje vedrina, jer sve što njena četka dotakne dobije novo odelo od paunovog perja. Sama za sebe kaže da je veliki optimista po pitanjima života, a da na nedaće i zlu sreću odgovara sjajem u očima.

Štafelaj i boje bili su joj draži od lutaka i lastiša, pa je od detinjstva šarala svoj svet bojama koje slave život. Karikature kojima opisuje svoja osećanja, ali i svoje stavove, niže svakodnevno, jer je njena jutarnja kafa originalna inspiracija za novu karikaturu. Marija lako skakuće po temama, teme su svuda oko nje. U suncu, u cveću, u mirisu, osmesima…ali i u seti i suzama.

Pečat Marijinog crteža jeste potreba da se sve stvari oslikaju vedrinom i oboje osmesima njenog mladalačkog duha. Svaka gorčina da se zašećeri, a svaka tuga da se razbije mednim kapima. Zašto trošiti život na crno i sivo, ako nam je dat ceo spektar savršenih nijansi prirode.

Takođe, Marija se rado odaziva pozivima škola i ustanova koje žele da razbiju belinu zidova, ali i da neke teme približe deci i korisnicima. Sarađuje sa OŠ "Ivo Andruć" iz Niša, a takođe i sa Kliničkim Centrom u Nišu. Ona njima oslikava panoe i plakate.

I, tu nije kraj njenoj mašti. U poslednje vreme šara i kamenje, jer zašto bi ono bilo mnotono sivo.

Marija Ilić – princeza osmeha. 

Komentari

Komentari