Pametno lukavo
Foto: 
Yasunari(康就) Nakamura(中村)

Pametno lukavo

Živimo u doba lake i brze komunikacije, doba kada nam je čitava planeta i materijalno i virtuelno ,,na dlanu", kao i svi ljudi. Mislim da će istorija budućnosti opisivati ovo naše doba ekspanzijom ,,društvenih mreža". Svi smo ,, umreženi", svi voajerišemo i svi egzibicionišemo, želeli to priznati ili ne. Ako se malo potrudimo možemo na sve naše saučesnike sa raznih ,,mreža" primeniti onu Dučićevu.

Izdvojiću jednu zaista interesantnu pojavu - ,,Selfie". Od engleskog izraza za ,, sebe" ili ,,se" nastade ta reč koja opisuje samostalni, uglavnom nakaradni pokušaj neke vrste samopromocije u ko zna kakvu svrhu. Tu svako ističe atribute koje bi želeo da neko drugi primeti... Anatomske, arteficijalno-anatomske, modne, modno - kozmetske... Sve je to tako jasno i lepo, ali ja, kao pravi baksuz, primećujem upravo ono što selfisti ne žele da se vidi, a u žaru da se izselfiraju im promakne. Recimo, musav lavabo, reprodukcija Vilerovog goblena iz bombonjere u najkič ramu, plastična gondola sa balerinom, tigrasto ,,Ambasador" ćebe, puna sudopera, prljava posteljina, različite čarape, kvarni zubi, blato&seno na gumama BMW- a, zavesa koja izgleda kao da služi za brisanje posle seksa...

To je osnovna osobina selfija - nedostatak samokritičnosti. Naravno da selfisti ništa od toga ne primećuju. To im je nešto podrazumevano, nešto što gledaju stalno i što im čini okruženje. Verovatno svoj iskreveljeni lik sa puno predumišljaja izbacuju u javnost u nadi da će ih neko videti tako i uzeti zdravo za gotovo. Onda mu to dođe kao primenjena lukavost... Bolja sam mačka nego što jesam, ili bolji sam macan nego što jesam. U cilju postizanja nekog samo njima znanog cilja.

Selfiji bez istaknutih atributa mu dođu kao neki neuspeli pokušaj... Ili ne baš. Kada nekog sopstvena kulturološka određenost usmerava, ili pak sputava, smanjuje se i izostaje potreba za selfiranjem. Tako nastaju ,,Smarty"-ji. Svakako sve bolje izgleda kada je uključena i neka tuđa, nezlonamerna glava. Poželjno sa kritičkim (ne mešajmo sa kritizerskim) pogledima na svet, što opet podrazumeva pamet. Krajnji produkt onda mora biti odabran i odobren od više njih, što (ako iole ima kulture i pameti) obično izgleda sjajno.

Sa druge strane, ako se ipak odlučimo za ,,Selfie", bacimo prvo kritičan pogled na sebe... Na očišćenom ogledalu. Možda nam i prođe kao ,,Smarty".

Pametno lukavo.

Nenad Marinković

Komentari

Komentari