Praistorijska religija
Foto: 
greyloch

Praistorijska religija

Čitalac se upozorava da pristupanjem problemu praistorijske religije ulazi u maglovita bespuća… Praistorija je zaista pomalo maglovit pojam koji globalno obuhvata sve vreme proteklo od pojave prvog bića uspravnog držanja, pa sve do nastanka umetnosti u pravom smislu te reči.

Ukrašene kosti

Geološka ležišta gornjeg paleolita obiluju nalazima koštanih fragmenata ukrašenih ljudskim, ili životinjskim likovima. Kost je bila upotrebljavana kao podloga, slikarsko platno tog doba, a istovetni likovi nalazili su se na kamenim pločama i stenama. U Rusiji su, na primer, u jednoj nastambini pronađene dve donje čeljusti i jedna mamutska lopatica, ukrašene prugama i linijama, posute crvenim okerom. Ovakva i slična otkrića otvaraju široko polje u igri analiza: Moguće je da su velike gravirane ili oslikane kosti, naprosto služile kao deo pokućstva… Mamutska lopatica, čija je zapremina četvrt kvadrata ravne površine, mogla je biti uključena u domaćinske alatke, jednako kao čvrste i otporne bedrene kosti iste životinje. Sasvim je, dakle, moguće da ukrašavanje takvih životinjskih ostataka nije imalo ništa zajedničko sa njihovim prirodnim svojstvima… Ali, verskom tumačenju vrata su otvorena – mogućnost postojanja trofeja sa religioznim značenjem!

Trofeji

Već od početka gornjeg paleolita javljaju se karakteristični delovi životinjskih ostataka - probušeni zubi, koji su služili kao delovi ogrlica, kao prvobitni dokaz ulova i muške lovačke snage. U Rusiji je nađena lobanja bizona u položaju koji nagovaštava da je nekada bila obešena na vrh nekog šatora. Na osnovu tih i sličnih nalaza, možemo pouzdano smatrati da je u prvobitnim naseobinama bilo rogova velikih preživara…  Sasvim je moguće da su presudnu ulogu u umetnosti tog razdoblja imali bizoni - kao trofeji verskog značaja. Svedočanstva o zubima prepravljenim za priveske bezbrojna su i nedvosmislena. Svaki je od njih probušen i prepravljen ili žljebasto izdubljen u korenu.

Da li je to samo puka slučajnost? Možemo samo pomišljati na nakit, što ne isključuje da su ti ostaci bili lišeni svakog religioznog obreda. Analogijom španske i ruske serije, ne pokazuju se osetljive razlike: lisičiji i jelenji očnjaci nalaze se na čelu, sekutići preživara zauzimaju srednje mesto, dok su očnjaci krupnih zveri veoma retki. Osim toga, jelenji očnjaci, osim u Španiji, retko se nalaze među otpacima hrane i nisu lepog izgleda, ali i dan danas su traženi kao trofeji! Na početku njihove istorije bilo su toliko traženi, da kasnije tokom istorije, čak, nailazimo na njihove mnogobrojne kopije… A zašto je to tako?

Izgleda da kod tumačenja trofeja treba pomišljati i na druge motive. Uopšteno se smatra da je jelen simbol muškosti. Kasnije ćemo videti da je ova moćna životinja oslikavana u mnogobrojnim pećinama i da se ubraja se medju životinje koje su poistovećene sa muškim simbolima.

Za kraj, rećiću da su pouzdani podaci o kultu kosti veoma mršavi, osim nekoliko oslikanih kosti i zuba preuređenih u priveske. A temu nastavljam u sledećem tekstu, u kome ćemo rešavati misteriju…

Miroslava Barbierri

Komentari

Komentari