Prijatno
Foto: 
Sabine Felidae

Prijatno

Odmah da razjasnimo...

Nisam od onih koji svoje nesigurnosti, strahove, životne probleme leče hranom. Čak smatram da je nekulturno biti debeo. Više naginjem onima koji su spremni na malo discipline i napora zarad poštovanja tzv ,,kulta tela" i to u mom slučaju znači da sam redovan u fizičkoj aktivnosti koliko i za trpezom. Ali sam hedonista i gurman... I smatram da hrana može igrati razne, veoma važne role u našim životima. Kada smo bili deca, hrana nam je bila najzastupljenije sredstvo pregovora i ,,pomeranja granica" kod roditelja... Dok im ne ,,pukne film". A onda... U mom detinjstvu se smatralo da je ,,batina iz raja izašla". Ali je takođe dobijan sladoled za boraniju pojedenu bez reči. Postoji jedan, svima znan, recimo najvažniji aspekt hrane i njene prezentacije, a to je zavođenje.

Zavođenje je predigra predigre koju tako žarko želite.

Zato negde baš ne razumem one koji se u startu izjasne: ,,Ja ne kuvam"! Kada malo isplanirate nabavku pre dolaska simpatije (nazovimo tako osobu za koju ste zainteresovani) kod vas i na pravi način u prisustvu iste (dok pijucka aperitiv) pripremite i servirate hranu, vi ćete biti dižestiv koji će poželeti.

Idemo konkretno i nešto jednostavno, nešto što svaki nabeđeni macho ili samoproklamovana damica koji ne umeju da guraju papučicu usisivača mogu uraditi i doći do željenog cilja. Recimo da simpatija voli more, plaže... Mediteran (ne znam ko ne voli). Vi sređeni, ali onako opušenog stila, otvarate vrata, pokazujete da se radujete poseti... Ali, ne preterujte da ne biste izgledali očajnički. “Može neki aperitiv za zanimaciju dok se spremi hrana?... Može.”

Pristavite vodu za neku finu testeninu i ne zaboravite da dodate malo hladno ceđenog maslinovog ulja (po mogućstvu iz lepe flaše) i malo soli. Osećaćete ljubopitivi pogled na svom temenu ali ne dajte se omesti. Dok voda ne počne da ključa, u dobar dublji tiganj sipajte ono isto ulje, narendajte koru jednog limuna koji nakon toga iscedite i ostavite sok po strani. Ako se tada iznenada okrenete verovatno ćete videti jednu obrvu podignutu... Javlja se znatiželja. Onako usput očistite dva čeneta belog luka uz pomoć prese (da ne biste seckali i umirisali prste) i ubacite u tiganj. Dodajte malo tucane paprike i bibera i dobili ste sjajnu kombinaciju tri afrodizijaka. Igrajte na sigurno, kao profi.

Lagano se okrenite uz razgovor, proverite stanje aperitiva u čaši i vratite se vodi koja ključa i iščekuje da joj dodate testeninu. Sipajte polako da ne prska inače sledi flekanje. Sada je vreme da i vi malo srkućete aperitiv sa već veoma zainteresovanom simpatijom, ali ne duže od 5-7 minuta na izgled opuštene konverzacije.

Vratite se uz izvinjenje za pult u kuhinji, proverite testeninu da se ne prekuva i skinite sa vatre. Sledi tiganj...

Čim ga stavite na ringlu otvorite konzervu malo kvalitetnije tunjevine, procedite je i dodajte na limunovu koru i luk. Sada je miris taj koji počinje da radi za vas...

Ne zaboravite onaj sok da dodate i izvinite se što morate da mešate, ali obećajte da ćete završiti za neki minut. Verovatno će vaša simpatija tada već imati neodoljivu potrebu da vidi šta to radite i pridružiće vam se za pultom. Obavezno dajte do znanja da nikako ne biste želeli da se isprlja jer je savršenog izgleda upravo ove večeri. Čim sastojci u tiganju počnu da ključaju zamolite da vam doda kutlaču da biste dodali malo vode u kojoj je testenina kuvana. Ostatak procedite i sipajte u tiganj.

Imate samo još 2 minuta posla, pa zamolite simpatiju da flašu belog vina samo prenese iz frižidera na sto, a vi u tiganj dodajte malo neutralne pavlake za kuvanje. Čim, nakon sjedinjavanja proključa, skinite sa vatre i prespite u neku posudu za serviranje (ranije pripremljenu). Pospite peršunom i stavite veliku kašiku za sipanje. Uz lagan nastavak konverzacije postavite sto, otvorite vino (ali ga ne sipajte dok ne završite aperitiv), predložite prelazak za sto i donesite pripremljeno jelo. Izgled spremljene hrane, miris i obećavajući ukus podstaknut aperitivom će sigurno dovesti do širenja zenica, a lakoća vaših pokreta tokom pripreme će sigurno izazvati divljenje. Zato ovo probajte makar jednom nasamo pre prve prave prilike. Sipajte vino i ...

Možda ćete morati da klopu podgrevate u mikrotalasnoj... Mnogo kasnije, u mnogo udobnijoj odeći... Ili bez.

Provereno!

Prijatno!

Nenad Marinković

Komentari

Komentari