U bioskop!
Foto: 
Biblioteca de Arte / Art Library Fundação Calouste Gulbenkian

U bioskop!

Mislim da sam imala svega tri, četiri godine kada sam se zaljubila u Tom Jonesa - pevača, Zvezdane staze - seriju i Srebrnog letača - strip junaka i ta me ljubav nije napustila do danas.

Slušam isključivo rok  (sa varijetetima; sa varijetetima, naravno, ipak sam nešto odrasla ) i čitam – gledam najrađe fantastiku. Valjda je to neki eskapizam, ili pak činjenica da mnoga dela ovog žanra više razmatraju analizu društva nego mnogi čuveni politikolozi. Ideja o mogućem koja često razbija stereotipe, je meni uzbudljiva od ideje o datom I predvidivom. Rej Bredberi je rekao da je fantastika umetnost istaživanja mogućeg-nemogućeg.

Od antiutopijskih parabola, preko super heroja, gotike, epske fantastike i inih drugih varijeteta, odavno se nisam tako dobro zabavila u bioskopu kao gledajući najnoviji blockbuster Čuvari galaksije ( Guardians of the Galaxy, 2014. USA 122 min.)

Film stiže iz Marvela, studija koji nam je ranijih godina ponudio  globalne blockbuster franšize Iron Man, Thor, Kapetan Amerika i The Avengers. Nova ekipa su Čuvari galaksije. Prepun akcije, otvorenog epskog prostora za avanturu, Marvelovi "Čuvari galaksije" proširuje Marvel Cinematic Universe u svemiru, gde drski pustolov Peter Quill, inače otet sa Zemlje, posle smrti majke u osamdesetim godinama XX veka, doživljava neverovatnu avanturu u kojoj spasava, naravno, ceo svemir. Nakon krađe tajanstvene kugle njegova glava biva ucenjena, a za petamaa mu je Ronan, moćni negativac s ambicijama koje prete celom svemiru. Da bi izbegao sve upornijeg Ronana, Quill je prisiljen da uđe u savez  s kvartetom nespojivih – Rocketom, nekom vrstom genetski modifikovanog rakuna, Groot, stablom, puzavicom koja pomalo ume i da priča, smrtonosnom i zagonetnom zelenom Gamorom i Drax razaračem, opsednutim osvetom. Ali kad Quill otkrije pravu snagu sfere  i pretnju svemiru, on mora da da sve od sebe i da se nauči žrtvovanju, posvećenosti, ljubavi i prijateljstvu. Walt Disney Pictures je za samo osam dana prikazivanja zaradio 94,3 miliona dolara što ga stavlja na prvo mesto Box Office. Reditelj filma je James Gunn.

I sad ključno - muzika u filmu je skroz retro i spektakularna (iako nema Tom Jonesa)

Naš novi heroj sluša istu preko vokmena na dve kasete, miks, koji mu je pre nego što je umrla ostavila mama. Dakle, muzika sedamdesetih i osamdesetih. Od Jackson 5 do David Bowiea, od The runaways do Redbone. I za uspomene je voljan i da pogine. Glavna zvezda u njegovom svetu je Kevin Bacon i film Footloose, uz koji muva kosmičke ribe svih rasa i vrsta. Dakle, jasno je, imamo antiheroja. (Što baš nema veze sa mojim omiljenim srebrnim minimalistom, letačem). U suštini, svi junaci u filmu su pomalo idioti. How cool is this?

Film je beskrajno duhovit, sa brilijantnim potpuno preglumljenim epizodama Glen Klouz i Benicia del Tora. Glen daje omaž u prvom kadru svojoj zloći iz 101 dalmatinca a Benicio je… Mračni gospodar ličnog pakla. Film je duhovit, topao, urnebesan, vizuelno bogato osmišljen. Ne treba ga gledati van bioskopa  i to, po mogućstvu, u 3D tehnologiji. Uči da smo bez prijatelja i porodice ništa. Negativci su čista gotika. Na momente po svojoj energiji podseća na najbolje od Star wars. Iako mnogi tvrde da je isti nenadjebiv. Čak i ideja da ne znamo ko je otac glavnog junaka. Neki novi Darth Vader možda?

Publika se na projekciji smeje, što nisam odavno čula na filmovima naučne fantastike. U filmu glume kao čuvari Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel i Bradley Cooper. Nekim kritičarima se film nije dopao. Ko ih šiša.

Dakle, u bioskop.  I ovako pada kiša ovog leta.

mr Aleksandra Nikolić Matić

Komentari

Komentari

Ako smem da priznam, nisam bašl ljubitelj ovog filmskog žanra. Ali, Aleksandra tako piše - volim taj tvoj brio - da sam sad skroz zainteresovana i prosto, jedva čekam da vidim film. A možda zavolim i fantastiku, generalno? Sasvim moguće, zapravo, baš bih volela. Javiću šta je bilo.