Foto: 
Maja Milovanović

Mit o graditelju

MIT O GRADITELJU je multimedijalni projekat, predviđen za realizaciju u okviru programa Kulturnog centra Beograda, 2.juna, 2016. godine. Projekat se sastoji iz prostorne instalacije (5 radova video instalacije) i sekundarnih meta-podataka (virtuelne baze podataka dostupnih pomoću internet mreže, odnosno Google aplikacije). Projekat se zasniva na re-artikulaciji i oživljavanju intimnih trenutaka Luke Popovića i njihovom korelacijom sa istorijskim vizuelnim obrascima, odnosno, čitav projekat je baziran na pronađenom dnevniku Luke Popovića, pisanom od marta 1941. do novembra 1942. kao i na njegovim fotografijama ( datiranim u periodu 1952.-1980.).  

Luka Popović je rođen u Kikindi 1926. godine. Preminuo je 2006. godine. Po profesiji je bio građevinski inženjer. Radio je na izgradnji brojnih i značajnih građevinskih objekata, odnosno na infrastrukturi na teritoriji cele Jugoslavije i šire. Njegov rukopis i fotografije su sasvim slučajno pronađeni i spašeni od uništenja (đubrišta). Pisanjem i fotografisanjem se bavio “hobijem i iz ljubavi” (citat iz Rodoslova porodice Popović). Nikada nije publikovao svoje rukopise, niti je izlagao fotografije, što znači da ne postoje umetničke, teorijske, istorijske, niti ideološke premise o njegovom delu koje je potpuno nepoznato javnosti. Različitim medijima (literarno i fotografijama) su prikazani intimni sadržaji u kontekstu dva značajna istorijska razdoblja: početak II svetskog rata i zlatno doba preporoda i izgradnje socijalističkog sistema.      

RADOVI

1. LUKINA LJUBAV

48 crteža u tehnici lavirani tuš. Rad se sastoji iz 60 uniformno uramljenih crteža u tehnici lavirani tuš na papiru. Dimenzije su od 12 x 16 cm do 14 x 19 cm / 35 x 28 cm. Crteži su nastali reprodukovanjem fotografija (autor je Luka Popović), na kojima je kao lajt-motiv, njegova supruga Jelisaveta. Specifičnost tehnike lavirani tuš zahteva pažljivo i temeljno percipiranje forme i iščitavanje sadržaja fotografija. Korišćenjem ove tehnike prikazuje se autentičnost kvaliteta fotografije iz perioda 1950 - 80. godina 20. veka. Same fotografije ukazuju na pasioniranost i ljubav prema mediju, odnosno subjektu ili temi- vizuelnim fenomenima koje je Luka beležio kamerom. Fotografisao je svakodnevicu, prijatelje, radnike i mašine na gradilištima. Najbrojnije su fotografije na kojima je njegova žena Jelisaveta.

 

2. PRODUŽENA EKSPOZICIJA UŽIVANJA 

6 slika, ulje na platnu, portreti Jelisavete, detalji sa fotografija. Detalji sa 5 fotografija su izabrani na osnovu specifičnosti kvaliteta fotografija i intimne komunikacije fotografa i modela u datom trenutku. Fotografije su: mutne, tamne ili previše osvetljene – tehnički „netačne“ dok zabeleženi trenuci predstavljaju nameru fotografa da „uhvati“ trenutak slučajnosti, senzualnosti, radosti... kao što su na primer sledeće situacije: pad na skijanju, milovanje šteneta, vožnja trajektom...

3. RATNI OKVIRI

5 crteža, tehnika - grafit na papiru, format – 50 x 70 cm. Tekst i slike predstavljeni kroz kompoziciju crteža, oblikovani su uz pomoć dijagramskog internet pretraživanja pojmova. Oni polaze od datuma događaja koji se odigrao na dan premijernih prikazivanja pojedinih filmova tokom II svetskog rata (sami datumi preuzeti su iz dnevnika Luke Popovića koji opisuje iste dane), sve do savremenih pojava ili pojmova kao aktuelnih “ratnih okvira”.  

1. maj 1941 Citizen Kane (1941), Orson Wells

26. jun 1941 Snebivljiva aždaja (1941), Walt Disney

23. oktobar 1941 Dambo (1941), Walt Disney

14.novembar1941 Suspicion (1941), Alfred Hitchcock

3.oktobar 1941 Malteski soko (1941), John Huston

Kompoziciona celina crteža je oblikovana u vidu dizajna društvenih mreža (Facebook, Instagram, You Tube… ) u kojoj slike i tekstovi stvaraju odnos ključne slike – reprodukovanog frejma iz filma i rukopisa, preview slika, statusa, hashtagova, komentara…

4. AKT  

Studija rukopisa dve stranice iz dnevnika Luke P. urađenog tehnikom ugljen na natronu. Luka Popović započeo je pisanje dnevnika, u svojoj 15. godini: 27.marta 1941. godine. Svakodnevno je beležio dešavanja i svoja intimna razmišljanja. Opisani događaji usredsređeni su na intiman odnos prema dvema devojkama. Stranice koje su prikazane kroz rad, opisuju razgovor u kom Luka iznosi svoje viđenje ženskog tela i akta kroz istoriju umetnosti. Svaki rad je promišljen kroz medij, odnosno tehniku u kojoj se realizuje. Sa druge strane, studija rukopisa velikog formata nameće posmatraču “čitanje” teksta rukopisa i preispituje upotrebu istog u vizuelnoj umetnosti.

5. GRADITELJ  

Digitalni print/digitalna slika, dimenzije su uslovljene prostorom i položajem u odnosu na ostale radove, orijentaciono 200 x 305 cm. Grupni portret tri osobe na skelama. Među pronađenim fotografijama je vrlo malo onih na kojima je Luka. Na prikazanoj fotografiji su tri osobe koje na balkonu, kroz skele, posmatraju sarajevsko naselje tokom njegove izgradnje. Sadržaj i estetika fotografije imaju svojevrsno arhetipsko značenje, koje podseća na reportažne fotografije i snimke političara, njihovog promovisanja kao ktitora i značajnih dobročinitelja prilikom obnova i izgradnje infrastrukture u državi. 

6. Audio-video instalacija"VREME"

Dve projekcije u prostoru postavljene jedna naspram druge. Animirane fotografije Luke i Jelisavete, koje vizuelno komuniciraju jedna sa drugom, predstavljaju paralelu izmedju dva vremenska razdoblja: početak rata i period obnove i izgradnje, odnos želje i stvarnosti, strasti i istinske ljubavi. Lukin portret (iz vremena kada je imao 15.godina i pisao dnevnik) je oživljen minimalnim pokretima, disanjem, treptajem itd. Fotografija Jelisavete koja stoji na vetru je animirana tako da je pomeranje prouzrokovano vetrom jedva vidljivo. Publika prilkom posmatranja “ulazi” u prostor između njih.

Отварање изложбе МИТ О ГРАДИТЕЉУ, Ликовна галерија КЦБ, Кнез Михајлова 6, Београд

https://www.facebook.com/events/622703017886164/

Maja (ex Živanović) Milovanović

Rođena u Beogradu, 1.5.1977. godine, gde živi i radi kao umetnica i profesorka Crtanja i slikanja u Školi za dizajn. Magistar slikarstva Fakulteta Likovnih Umetnosti u Beogradu, od 2005. Diplomirani slikar, Fakultet Likovnih umetnosti, Beograd/Cetinje, diplomirala 2000. Školu za dizajn, smer Industrijski dizajn i enterijer završila 1996. godine. 2010. Nagrada za digitalnu fotografiju „Hodnik“ na Međunarodnom Bijenalu Umetnosti Minijature Gornji Milanovac. 2000. Studentska nagrada za slikarstvo na završnoj godini studija  –SPINAKER- FLU Cetinje.

Odabrane grupne izložbe

2016, 2012, 2010.- Medjunarodno Bijenale Umetnosti Minijature, Gornji Milanovac / 2015.  Međunarodno bijenale akvarela malog formata“ SKC Novi Beograd / 2013.”IMAGO MUNDI”(Benetton Foundation) Prateći program 55th  International Art Exhibition la Biennale di Venezia, Italy / 2013. Trienale proširenih medija, Cvjeta Zuzoric, Beograd / 2012, 2008.-Prolećna izložba ULUSa, Cvjeta Zuzorić, Beograd / 2012.-Žene slikari, Majdanpek / 2011. Minimum-maksimum „O seksualnosti“ Banja Luka, Republika Srpska / 2010. „Signum“ izložba Profesora Škole za dizajn od 1964. do 2010, Muzej Primenjene Umetnosti, Beograd / 2005.- Led u maju- Prolećno Anale, u Čačku / 2004.-Niko kao ja- Galerija studentskog grada, Novi Beograd / 2004.- Studije iz marljivosti- Kulturni centar Beograd / 2004.- Greota da se baci- Moderna galerija, Podgorica / 2002.-Jesenji salon ULUSa- galerija Cvjeta Zuzorić, Beograd / 2002.-ZOOM in ZOOM out/Oktobarski salon, Beograd / 2001.-Le Feu, St.Paul de Vence, Francuska / 1998.-STUDENTSKA IZLOŽBA CRTEŽA, Dom Omladine Beograd

 Samostalne izložbe

2013. “Ovo nije prvi put” Instalacija u prostoru, DOB Beograd, Septembar 2013. / 2013.-UZMI DEO MOGA ZIDA – UZMI PARČE MOJE BAŠTE (izložba slika, crteža i instalacija, autorke Maja Milovanović i Nataša Škorić), galerija Muzeja Železnice, Beograd / 2007.-IZLOŽBA SLIKA- galerija Kolarac, Beograd / 2005.-ADAPTACIJA-slike,magistarska izložba, galerija FLU, Beograd / 2004.-IZMEDJU- slike, galerija SKC, Kragujevac / 2002.-RAZGOVOR-izložba objekata i slika Maje Živanović i Natalije Vujošević, galerija Doma Omladine, Beograd / 2001.-SLIKE(diplomska izložba) - galerija FLU, Beograd / 2000.-SLIKE(diplomska izložba) - galerija Spinaker, Herceg Novi                                                                                                               

E-mail: iluzimaja@gmail.com ; majamilovanovic1977@gmail.com 

Link: https://www.facebook.com/MajaMilovanovicArt

 

Komentari

Komentari