Foto: 
Iva Prlinčević

Moda i film 60 - ih

Rođena 24.09.1974. u Beogradu. Srednju Dizajnersku završila u Beogradu 1993. godine. Diplomirala 1998. na fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Jovana Sivačkog. Član ULUS-a od 1999.godine. Magistrirala na FLU u Beogradu, u klasi prof. Anđelke Bojović, 2007.godine.Trenutno na doktorskim studijama. Pored brojnih samostalnih izložbi, svoj umetnički opus prestavila je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Izložba je otvorena do 10. marta.

Iva Prlinčević

Hičkokovi filmovi i ženska moda iz šezdesetih godina 20.veka, poslužili su samo kao polazna inspiracija za radove koje stvara Ivana Prlinčević. Treba istaći da radovi nisu puka kopija odredjenog prizora, već sasvim novo i autentično delo proizašlo iz kreativnog čina ove umetnice, koji im je udahnuo "novi život". 

Glumci iz Hičkokovih filmova su ponovo zaigrali na platnu, mada ovoga puta na slikarskom, dok su dame iz šezdesetih godina još jednom "pozirale" za kultne modne časopise. 

Iako bi se ova izložba mogla interpretirati kao "vremeplov", koji nas vodi nekoliko decenija unazad, podsećajući nas na zaboravljenu prošlost, može se reći da prestavljena dela, obojena doživljajima umetnice Ive Prlinčević, postaju savremena i jedinstvena, pošto se u njima, na umetnički(slikarski) način momenti prošlosti vešto prevode u sadašnjost, u atmosferu sadašnjeg trenutka.

(deo teksta u katalogu, Adrijana Turajlić, MS istoričar umetnosti i kustos)

www.ivaprlincevi.com

Komentari

Komentari