Foto: 
Jelena Gavrilović

Murali

(*1981, Šabac, Srbija)

 

Jelena Gavrilović je od 1990. do 2000. pohađala školu crtanja i slikanja Kuluturnog centra Šabac. 2000. godine završila Školu umetničkih zanata, Šabac smer konzervator zidnog i štafelajnog slikarstava. 2004. diplomirala slikarstvo na ALU, Beograd, klasa profesora Koste Bunuševca. Od 2006. do 2011. živi i radi kao nezavisni umetnik u USA, gde i usavršava tehnike oslikavanja zidova. Učestvovala u preko petnaest grupnih izložbi i tri samostalne u Beogradu, Šapcu i Čikagu. Uz klasično slikarstvo i crtež kao najveću ljubav, bavi se oslikavnjem enterijera (murala), upotrebnih predmeta i nameštaja. Jelena Gavrilović trenutno živi i radi u Srbiji.

1. Mural ' Mali svet" dimenzija 12 x 12 metara nastao tokom oktobra meseca u Šapcu, deo projekta Muralizacija grada Šapca, umetničkog udruženja Holodrom.. Mural simbolizuje ne samo stanje Šapca kao grada, već čitave naše zemlje prethodnih decenija.

2. Mural "Velike ribe", autor akademski slikar Jelena Gavrilović, nalazi se na zidu površine 138 m2 u centru Šapca. Mural je realizovan za 11 radnih dana kroz projekat "Muralizacija", koji je pokrenulo umetničko udruženje Holodrom iz Šapca. Tema je ekologija i borba za čistije reke i obale.

3. Mural "Kindergarten" dimenzija 5 x 3 m, privatno vlasništvo, Beograd.

4. Mural "Ispred " nastao tokom performansa oslikavanja murala u galeriji Kulturnog centra, Šabac od 1. do 7. aprila 2014. Dimenzija 4 x 2.5. Nakon zatvaranja izložbe simbolično uništen i bačen na deponiju.

5. Mural "Zid fit" dimenzija 5 x 3 m, privatno vlasništvo, Beograd.

 

    

Ivan Radović

Komentari

Komentari