Foto: 
Radovan Grkovski

Novi vid istine

Rođen 1948. u Novom Sadu, bavim se kreativnim pokušajima u slikarstvu, fotografiji, keramici, arhikteturi, izvođač sam svojih zamisli u celosti... Za mene su život i umetnost večne tajne. Moja je sreća u tome što ih nikada neću odgonetnuti. Verujem u svoj urođeni nagon i mislim da je kreacija najveća tajna. Uvek slikam svoju viziju i to činim slušajući samo svoj unutarnji glas. Začudnost je moje okruženje. Stoga je slikarsvo moja iluzija, a stoga je slikarstvo što i ljubav. Ljubavni zanos ne traje dugo, pa je zbog toga i nastaniak mojih slika kratak. Bitna je samo saglasnost moje pripremljene energijie i nađenog motiva. Njihovo nemušto razumevanje razlog je brzom nastanku slike.

Radovan Grkovski

S obzirom da se izražavam i u pismenoj formi, ove moje autoportrete bi propratio tekstom, koji može da zameni moju autobiografiju... 

Meni je važna jedna jedina priča  koju stalno propovedam - priča dramatična i beskrajno bremenita smislom.

U mom slikarstvu uzvitlao se jedan novi podsticaj imaginacije, posredujuće, bliži nesvesnom simbolu, nego vidljivom svesnom prikazu, koji je uvek morao da izbije u strogo vidljivoj formi. A sve moje slike jesu jedna priča.

Sve one pripovedaju nešto od suštinskog, otkivaju varkom istu intimnu dramu. Nema potrebe da tu dramu imenujem - dovoljno je da joj se prizna postanje. A neodredivi i postojani naglasak tih slika ne može da se zaboravi - taj novi vid istine toliko potreban slikarstvu.

Komentari

Komentari