Foto: 
Tara Rodić

Tajanstveni mimezis okrutnog časa budućnosti

U vremenu kada se teži modernosti u sadašnjosti u kojoj smo opterećeni tehnologijom treba imati (srca) hrabrosti stati pred beli papir i reći nešto. Ima li ili nema nečeg u tebi? Belina papira kao giljotina ti visi nad vratom i svakog trenutka se može otkačiti i iseći ti glavu. Prazan prostor na platnu je poput nekog revolveraša koji te čeka na desetom koraku sa uperenim revolverom. Bum, bum, bum. Mrtav si. Čini ti se da je slikarstvo deo prošlosti, da ga je pregazilo vreme? Slikarstvo će uvek biti i ostati teška disciplina za koju je, kao i u dvoboju, potrebna brza i vešta ruka da bi preživeo. A tu ruku treba svakodnevno vežbati i usavršavati, jer praznina je nešto što uvek preti i nikada ne posustaje. Zato se na tešku disciplinu kao što je klasično slikarstvo može odgovoriti samo teškim displinovanim vežbanjem soptvenog oružja. U stalnoj borbi sa nemanima praznine u sebi.

Boginja, 29,7 x 42 cm, 2017.

U traganju za tipičnostima odraza spoljašnjeg sveta činim alegorične slike budućnosti, nastojeći da razumem kako umetnost odražava društvo i kakvu projekciju budućnosti današnje društvo zaslužuje. U vremenu nasilja digitalne slike biram alegoriju slikarstva, kao odgovor na vreme „post-istine“, znajući da nemamo više pravo na unutrašnje stanje, pa maker ono bilo direktno izazvano spoljnom stvarnošću i da nam je jedini cilj da glasno utičemo na društvo, ukazujući na njegove mračne erozije. Kada u sadašnjosti bukvalno neke poruke iz budućnosti budu šifrovane, to su budućnosti koje nikada nećemo dočekati.

Tara Rodić

Rođena sam u Beogradu, godine 1988. Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisala sam2007. godine, katedra za slikarsvo. Završila sam master studije na istoj Akademiji, godine 2013./2014. Član sam ULUS-a, status - samostalni umetnik. Živim i radim u Beogradu.

Pronalazak

Samostalne izložbe

2017. - samostalna izložba u Uličnoj galeriji, Beograd

2017. - samostalna izložba u Blok galeriji, Novi Beograd

2011. - samostalna izložba u galeriji „Multimedijalni centar“, Novi Sad

Štimovanje poslušnika, 23 x 31 cm, 2018.

Kolektivne izložbe

2017. - učesnik grupne izložbe „Emocije i fantazmi“, galerija Lucida, Beograd

2017. - učesnik grupne izložbe „Izbor“, galerija ULUS, Beograd

2017. - učesnik grupne izložbe „Pogledi 2017“, galerija 73, Beograd

2017. - učesnik grupne izložbe „25.ART MARKET“, Kuća Kralja Petra, Beograd

2017. - učesnik grupne izložbe „Mladi 2017“, NAF, Andrićev venac, Beograd

2016. - učesnik grupne izložbe „17. Prolećni likovni salon“, Centar za kulturu „Masuka“, Velika Plana

2015. - učesnik grupne izložbe „Mladi 2015“, NAF, Kuća Legata, Beograd

2014. - učesnik grupne izložbe „Pogledi 2014“, galerija 73, Beograd

2010. - učesnik grupne izložbe „Mladi 2010“, NAF, Beograd

Komentari

Komentari