Foto: 
Sara Simović

Umetnost i telo

Ime mi je Sara Simović i dolazim iz Subotice. Trenutno završavam četvrti razred srednje ekonomske škole u Subotici, smer turistički tehničar. Kao i dosta mladih devojaka, šminka me je oduvek interesovala. Kada sam bila prvi razred srednje, otkrila sam svet Youtube-a koji ranije nisam poznavala. Pronašla sam gomilu devojaka koje prave raznolike video klipove, a glavne teme su im nega, lepota i šminka. Najviše su me zainteresovale devojke koje su prikazivale i kojom tehnikom postići određeni look, kako nanositi senke, ajlajner, rumenilo …

Počela sam da vežbam na sebi i obožavala sam da slažem boje, poboljšavam tehniku i sl. Kao i za sve, potrebno je dosta vežbe, ali vremenom sam počela dobro da vladam tehnikama šminkanja, i sve to kao što rekoh, uz pomoć video klipova na Youtube-u!

Nešto više od godinu dana nakon toga (početak 2014.) sam otkrila magičan svet face and body art-a. Sve je počelo da se uklapa i ja sam spojila svoje dve velike ljubavi – šminka i crtanje. Obožavala sam da crtam od kako sam mogla da držim bojicu u ruci, a roditelji i danas čuvaju moje radove. Oslikavanje lica ili tela mi pomaže da se u potpunosti izrazim, i zaista za mene predstavlja način opuštanja, razvijanja vijuga i prave zabave. Naravno, ne uspe uvek iz prvog puta neka zamisao, kada vidim da ne ide, prestanem pa pokušam sledeći put; za dan, dva ili sedam..

Najčešće me pitaju odakle mi inspiracija za sve face art-ove; i moj automatski i logičan odgovor jeste da je inspiracija svuda oko nas!! Mene inspirišu priroda, filmovi, razna umetnička dela, mitologija i legende, pa i raspoloženje tog dana. Inspirišu me i radovi drugih body art umetnika. Ponekad mi se dopadne njihova tema, tehnik, boje...i onda budem inspirisana da uradim nešto slično, ali na svoj način. Par puta sam pokušala i u potpunosti da dobijem isti izgled, jednostavno kako bih vežbala, pošto sam još uvek nova u ovome! (I ukoliko takav rad podelim na svom Instagram  profilu; uvek naznačim čije je prvobitno delo. Smatram da je to veoma bitno).

Imam tu sreću da su mi roditelji podrška u svem što radim, i sigurna sam da su uvek tu za mene. Bila sam zaposlena kao razvođač u Narodnom pozorištu u Subotici, i pozorište je veoma bitan deo mog života i odrastanja. Nešto više od tri godine sam pohađala i dramski studio, sa kojim smo imali 5 premijera; tu sam odrasla, uložila vreme u nešto korisno i stekla divne prijatelje.

Do sada sam radila šminkju na tri snimanja kratkih filmova, od kojih je jedan horor kratkometražni film i treba uskoro da izađe. Radom na filmu sam zavolela i ovaj vid umetnosti još više i naučila sam se dobroj disciplini i spremnosti, jer celodnevan rad na snimanju zahteva dobru koncentraciju i kondiciju. Takođe sam naučila da zaista poštujem film, videvši koliko rada zahteva. Naravno, tek sam na početku i malo sam radila ali pokušavam da iz svega izvučem najviše što mogu. Pored šminke na filmu, pomenula bih i rad na dve modne revije u Subotici – Modna pista ravnopravnosti; čiji je cilj bio podizanje svesnosti i izjednačavanje ljudi sa posebnim potrebama sa onima koji ih nemaju, i modna revija Shades of femininity takođe u Subotici, gde su svoje kreacije predstavili mladi i talentovani dizajneri među kojima su i Marko Marosiuk i Nina Rajak. Na kraju, tu je i par kolaboracija sa fotografima iz Subotice.

Šminka i oslikavanje tela je nešto što bih deifnitivno volela da bude deo moje budućnosti, kao i film i pozorište. Umetnost je moj svet, mesto gde se osećam prijatno i sigurno i volela bih da je uvek sveprisutna u mom životu. Sada mi je prioritet pripremanje za fakultet i završavanje srednje škole, a za dalje ćemo videti!

 

Facebook stranica: www.facebook.com/sarahssart

Instagram: @sara.body.art

Komentari

Komentari