Foto: 
Nevena Mišković

Vrtlog (misli)

U svom radu nastojim da kroz najrazličitije tehnike i materijale pronađem novi i drugačiji pristup motivu koji je vekovima bio inspiracija mnogim umetnicima, a to je, svakako, ljudsko telo. Ljudsko telo je za umetnike mač sa dve oštrice. U isto vreme je nepresušni izvor inspiracije, ali i surovi, beskompromisni pokazatelj umetnikove umešnosti u crtežu. Moji  radovi predstavljaju samo početak ciklusa koji bi se bavio tematikom ljudskog tela i njegovog postojanja, odnosno, nepostojanja u prostoru. Čovek kao centralna figura papira je smešten u prostor koji se najčešće može samo naslutiti. A ponekad položaj centralne figure možemo naslutiti zahvaljujući obrisima drugih figura. Ukoliko su prikazane u paru, figure su u interakciji, korespondiraju jedna s drugom. Međutim, ukoliko je figura sama, ona ostvaruje komunikaciju sa posmatračem, ili se s druge strane krije od njegovog ispitivačkog pogleda.

Zaslepljenost

Međutim, pored jedinstvenog motiva, motiva čoveka, pojavljuje se još jedan zajednički imenitelj svih radova. U pitanju je tehnika izvedbe. Ne bismo pogrešili ukoliko bismo rekli da radovi neprestano balansiraju između crteža i slike. Jasan crtež dominira, ali za njim ne zaostaje ni kolorit, koji pre svega ima simboličku funkciju. Zašto crveni akcenti na nosu? Da li je to krv, ili crvenilo od sunca?

Troličje

Moji radovi se bave svakodnevnim problemima, zadiru u čovekov um i navode na introspekciju. Nemir. Strah. Vrtlog (misli). Da li smo mi ti koji se plaše, ili su ti likovi materijalizovan strah? Da li  slika donosi nemir, ili se uz pomoć nje rešavamo istog?

Nevena Mišković

Rođena je 1988. godine u Beogradu. Osnovne i master studije završava na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Tokom studija bila je dobitnica gradske stipendije i stipendije iz Fonda za mlade talente–Dositeja.

Dobitnica je sledećih nagrada

• III nagrada na Ex Yu konkursu Beograd, 2010.

• Počasna nagrada na konkursu za najbolju karikaturu Golden smile Beograd, 2012.

• III nagrada na Novembarskom salonu vizuelnih umetnosti, Kraljevo, 2013.

Sestre

Učestvovala je na više od 85 grupnih izložbi lokalnog i međunarodnog karaktera od kojih izdvajamo

• Prvi internacionalni salon grafike (Kraljevo, 2013.)

• karikature Pjer (2012, 2013, 2014, 2015. i 2016.)

• projekat Š.U.N.D. u Lisabonu

• Zemunski salon (2013, 2014, 2015. i 2016.)

• Međunarodno bijenale grafike u Čačku (2014)

• Međunarodni konkurs - umetnost u minijaturi, Majdanart (2014, 2015.)

• Grafike malog formata, Grafički kolektiv (2016. i 2017.)

Spavači

Autorka je tri samostalne izložbe

Tri subjektivne dimenzije, Galerija DKC-a, Beograd, 2014.

Apstraktna figuracija, Galerija Maržik, Kraljevo, 2014.

Čovek i (ne)postojanje prostora, Galerija SKC Novi Beograd, 2018.

Posednuta

Ilustrator je knjige za decu ,,Zec iz šešira’’, u izdanju izdavačke kuće Laguna (2016). Njene ilustracije se mogu naći u novinama poput NIN-a i Večernjih novosti. Bavi se grafikom, ilustracijom i dizajnom. Radi kao grafički dizajner u izdavačkoj kući Laguna.

Komentari

Komentari