Foto: 
Karolina Kabat

Direktori

Dešava se među postavljenim direktorima da ne dočekaju istek četvorogodišnjeg mandata, zaposleni kao direktori. Zna se da direktore javnih preduzeća i kulturnih ustanova i svega onog na budžetu postavljaju, da cinično kažemo „pobednici“ parlamentarnih izbora.

Praksa je da se postavljaju direktori, oni koji su partijski članovi parlamentarne ili odborničke većine i njihovi koalicioni partneri, a tu je i jedan broj onih koji nisu zvanično članovi vladajuće partije ali su podobni iz nekih drugih razloga: npr. neka bliskost sa čelnicima vlasti, a iza toga je providna manipulacija gde vladajući izigravaju čestitost ikao zapošljavaju direktore, nestranačke ličnosti. Konkursi su redovno objavljeni i prilagođeni onoj osobi koja će biti izabrana.

Evo situacija od prošle godine i posle održanih parlamentarnih izbora. Mnogi direktori koji su se zatekli na mestima direktora (a postavili su ih pobednici) su ostali da dočekaju kraj mandata, a možda će da nastave direktorovanje i u drugom mandatu. Ali je jedan broj direktora smenjen (takođe i njih su postavili pobednici) i na njihovo mesto su postavljeni novi direktori. Razlozi za to se nikad ne navode.

Po koja reč o ovim, drugim, smenjenim direktorima. Naime, postavljeni su od strane napredne vlasti 2012. kao nestranački, pa su smenjeni 2016. ali su i dalje ostali u tim istim društvenim i kulturnim ustanovama da budu zamenici, savetnici ili nešto slično. Znači i dalje su tu uhlebljeni. E, ti smenjeni direktori su u protekloj godini činili dosta toga da se na neki način vrate na mesta direktora. A ono što su uspeli, jeste da sebe predstavljaju kao žrtve. Uvređeni, avaj, veruju da posle njih preduzeće može samo da zadesi potop. Bivši se duri, donosi odluke i potpisuje rešenja, jer je on kao bolji od novog direktora, pa kad bude „uhvaćen“, onda odlazi na bolovanje i izigrava paćenika. Ovaj, novi kao pokušava da izgladi situaciju da popravi ono što je ovaj nezakonito uradio. Kukaju po medijima, da sa novim direktorom sve u preduzeću-ustanovi ide u sunovrat, a pri tome zaboravljaju da je sunovrat bio i pod njihovom direktorskom palicom. Ono što neće da vide i priznaju je to, da su isti kao i novi direktori i da su radili sve isto, tj. sve ono što od njih vlast traži. Za to vreme preduzeće trpi, među zaposlenima, radna atmosfera je prešla u napetu atmosferu pa u svađu. Jedni su za bivšeg napredno postavljenog direktora, a drugi su za novopostavljenog naprednog direktora.

Dok su bili naprednjački nestranački direktori, onda su se javno i ponosno prezentirali s čelnicima vlasti. Ali posle razrešenja, opet kao „čisti“kao nestranačke ličnosti i brzinom munje su se pojavljivali u okviru predsedničke kampanje na skupovima Jankovića, Jeremića…valjda tražeći sebe u novim političkim okolnostima.

Udario napredni nestranački direktor na naprednog nestranačkog direktora, a sve mu to dođe na isto i za kolektiv i za grad. Svi su oni napredno vlasti željni.

Ova primećena pojava među direktorima se zove plivanje u političkom životu ili odsustvo časnosti. Gramzivost za vlašću i privilegijama se ne da sakriti. Licemerje je providno, manipulacija se otkriva, koga oni zavaravaju?

Komentari

Komentari