Foto: 
Michael McLane

Domaćin i premijerka

Premijer Srbije mora da bude domaćin i da ima decu. To nam je pre nekoliko dana jasno stavio do znanja lider stranke Jedinstvena Srbija i narodni poslanik, Dragan Marković Palma. Time je nedvosmisleno izrazio svoj stav da prva deklarisana gej ministarka, Ana Brnabić, za koju se „šuška“ da je u užem izboru kandidata za mesto predsednika Vlade, nema šta da traži tu. Ali, ne samo ona, i ne samo zbog seksualnog opredeljenja, već bilo ko, kome do sada u radnoj biografiji ne piše da je „domaćin“ i da se oplodio.

Sve „singl“ osobe znaju koliko mogu biti naporna zapitkivanja radoznalaca na temu „kad će svadba“, kao i blagonakloni saveti o tome kako su „deca smisao života“ i da „čovek ne treba da ostari sam“. Svi, koji nemaju porodicu u onom tradicionalnom smislu i usuđuju se da žive život mimo šablona, a ne daj Bože – prešli su tridesetu godinu, znaju koliko mogu da zabole kvalifikacije tipa „usedelica“, „baksuz“, „baba-devojka“. Prema muškarcima, barem jezičko-semantički, javnost je nešto blaža. Koliko god godina da imaju, nosiće status „momka“, koji im koliko-toliko, olakšava situaciju, ali im svakako ne garantuje da će biti pošteđeni uplitanja u privatni život, čeprkanja po intimi, uokvirenim u konstataciju (i savet) – „Vreme ti je“. Da ne dužimo priču – ljudima bez životnog saputnika i poroda je teško. Reklo bi se, sasvim dovoljno teško, da i nije baš neophodno da se jedan političar oseti pozvanim da ih javno diskriminiše i diskredituje.

Nije baš da sam, kao jedna od onih koji se ne uklapaju u Palminu sliku kompetentnog kadra za obavljanje premijerske dužnosti, na nju pretendovala, niti imam neku posebnu motivaciju da branim Anu Brnabić, ali mi njegov stav smeta. Palma nije baba iz komšiluka, koja zabija nos tamo gde mu nije mesto, on je narodni poslanik, koji bi trebalo da u republičkom parlamentu, zastupa interese građana, koji su mu svojim glasom na izborima omogućili da bude na tom mestu. Ne znam da li je gospodina Palmu neko obavestio, ali među glasačima stranke i koalicije, koju zastupa, sigurno ima samaca i samica, koje je direktno uvredio svojom konstatacijom. I da ih nema, takva ocena je uvreda svakom zdravorazumnom čoveku. I ne samo to. Ona je odraz vrhunskog licemerja jednog od predstavnika elite, koja vodi ovu državu, a samim tim i te elite uopšte.

Ko ima pravo da u državi, u kojoj se među regularnim pitanjima na razgovoru za posao obavezno nalazi i „Planirate li porodicu u narednom periodu“, u kojoj nisu retki poslodovaci, koji upravo zbog potencijalne mogućnosti korišćenja trudničkog ili porodiljskog odsustva unapred izbegavaju kandidate ženskog pola na konkursima za određena radna mesta (a ima i onih koji otpuštaju radnice zato što su trudne); u kojoj je za mesto u vrtiću potrebno pokrenuti armiju veza, a za školovanje deteta imati budžet Rokfelera; u kojoj se deca leče SMS-ovima, javno diskriminiše one, koji još uvek nisu postali roditelji? Zar je u zemlji, u kojoj caruju starlete i kriminalci, u kojoj su prave vrednosti kapitulirale pred naletom prostakluka i neukusa, u kojoj se ceni dubina džepa, a ne čistota obraza, normalno govoriti o kriterijumu dobrog domaćina, kao presudnom za bilo šta? To pravo jedino mogu, jednako besramno kao i sve drugo, prisvojiti oni, koji su odgovorni za haos, u kome živimo. Poput Palme.

U normalnoj državi, političar njegovog kova nikada ne bi dobio priliku da se politikom bavi na način, na koji mu je to dozvoljeno u Srbiji. U nekom uređenom sistemu, verovatno ne bi bio ni dobar kandidat za neki rijaliti program. Ovako se, pored toga što nam, u maniru elite kojoj pripada, prebira po džepovima i novčanicima, odlučio na novi iskorak – čeprkanje po reproduktivnim organima.

Sve i da sam ikada razmišljala o deci, ne vidim razlog da ulogu tetka-Savete, ili daleko bilo babice, na sebe preuzima Palma. Cenim da, kao osvedočeni svesrpski domaćin i neprikosnoveni pater familias, ima pametnija posla. Da mrzi homoseksualce, recimo. Ali, to je druga tema. Nažalost ili na sreću – videćemo kada saznamo ko nam je novi premijer. Ili premijerka.

Komentari

Komentari