Foto: 
Andrew Becraft

Hapsi, komunalna policijo!

Bila je subota veče. Provincijski gradić nadomak Beograda. Nema mnogo mesta za izlazak, ali pre par meseci otvoreno je jedno novo, jednostavnog naziva „Kafana“. Tu se skuplja mladež, ima neke žive svirke, piće je pristupačne cene, sve se odvija uobičajeno. U neko doba, oko dva posle ponoći, nastaje komešanje. Lokalni kavgadžija krenuo da izbacuje ljude iz objekta, zbog svađe sa vlasnikom. Prvo je bilo verbalno, a onda je usledilo i gurkanje, hvatanje za okovratnike, pesničenje tu i tamo i naposletku, sevnuo je puštolj!

Lokalni kavgadžija je opasan lik, diler droge, „s njim se niko ne zajebava“. Ipak, momci pokušavaju da ga umire, on preti pištoljem, mladež izlazi u panici, guraju se, strahuju...odnekud stiže i policijska patrola.

Policajci dobro poznaju lokalanog siledžiju i dilera. S njim se niko ne kači. Ne hapse ga, ne oduzimaju oružje, samo ga lepo umoljavaju da se smiri, da ne pravi probleme. On razgoropađen, oni hoće da ga privedu da se ne desi neka katastrofa, omladina se razišla, ali sa udaljenosti i dalje zaprepašćeno posmatra. Opasni momak se svađa sa policijom, oni ne vade pendrek, ne vade lisice, samo ga ljubazno mole da uđe u kola. Konačno pristaje, automobil kreće, ali posle stotinak metara staje i lokalni diler i opasni momak izlazi iz policijskog automobila. Odlazi u nepoznatom pravcu!

Nije priveden, nije pritvoren, niko mu ništa ne može, čak ni zato što je pištoljem pretio. Bilo je stotinak mladih ljudi okolo, bila je gužva, moglo je da bude žrtava, nedužno stradalih... Pretnje pištoljem su teško krivično delo, ali lokalnog dilera i opasnog momka niko ne sme da privede, on je jači od zakona, jači od države, jači od svih...

U toj provinciji nadomak Beograda nema gradskog prevoza. Ide se mahom sopstvenim automobilom, taksijem, ili pešice. Nema ni bus plusa, pa ni izazova da se neko švercuje u prevozu. Da ima, neko bi sigurno probao da bez karte prođe koju stanicu. Takvi su ti ljudi, kad tad ih povuče da urade nešto ekstremno! Ali, takve bi bilo lako uhapsiti, privesti, saslušati, vezati lisicama, jer oni nisu opasni momci, to je sitna autobuska, švercerska mafija koja hoće da izigra državu, da ošteti javni prevoz, da ugrozi egzistenciju onih koji u tom javnom prevozu rade.

Lokalna policija bi to sigurno i sama sasekla u korenu. U velikim gradovima  već nije tako lako i jednostavno.

Tamo ne može policija sve, ona ima i previše posla, zato je tu sad novi državni organ reda - komunalni policajci. Oni nemaju problem s tim da hapse sve redom. Nema tu milosti i privilegije. Policija je postala suviše popustljiva, ali zato komunalna policija, hej! To su oni opasni likovi koje su gradske vlasti zaposlile ili preimenovale od običnih ćata u policajce i dala im legitimacije sa kojima mogu da privode, saslušavaju, vezuju, sprovode...te neposlušne i drske građane, te što destabilišu državni poredak, jer neće da plate 80 dinara za kartu! Danas 80, ali kad se to pomnoži sa brojem dana, brojem promenjenih buseva, nakupi se...! Tako se postaje pravi kriminalac!

Komunalni policajci su tu da održe red i mir. Šta vojska, žandarmerija, policija, niko kao komunalci (policajci, ne oni što odnose smeće i čiste ulice, da ne bude zabune)!?

Sad nešto razmišljam da možda i u toj provinciji obezbede opasne momke iz komunalne policije, da stanu na crtu onom opasnom liku s početka priče?! Njih ništa ne može zastrašiti, junački će jurnuti na svakoga, pa makar to bila i žena! Ne plaše se oni nikoga!

A zakoni?! Zakoni i nisu pravljeni za pojedinačne slučajeve poput opasnog lika iz provincije! Pravljeni su zbog ovih što se švercuju, kradu hleb i paštetu u radnjama, ne plaćaju struju, vodu, grejanje, dižu kredite koje ne mogu posle da vrate... Pravljeni su zbog onih koji sramote državu svojom nemaštinom i nesposobnošću da steknu reputaciju opasnih likova!

Važno upozorenje za kraj: nemoj na pamet da vam padne da slikate komunalne policajce! Oni su javni službenici, ali to ne znači da su fotogenični. Uglavnom ne ispadnu lepo na snimku, a to ih posle jako naljuti. S policijom možete kako hoćete, ali s komunalcima se ne zezajte!

Violeta Živkov

Komentari

Komentari