Foto: 
Silvan DENIS

Hitler, Broz, Musolini i ...Amfilohije

„Ko se mača lati, od mača i strada“, rekao je na sahrani Zorana Đinđića, dok je Srbija ćutala, Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski, jedna od najuticajnijih verskih i političkih figura u srpskoj državi i crkvi. Srbija je tada ćutala zabezeknuta, ne zbog njegove smelosti da tako nešto izjavi, već zbog činjenice da je njen prvi demokratski izabran premijer svoju karijeru i život završio kao glineni golub, smaknut u po bela dana. Đinđić je sahranjen, ožaljen i delimično zaboravljen, Amfilohije je ostao. I nastavio da priča. U nizu bisera njegove mudrosti trenutno najsajniji je i ovaj najnoviji adresiran svim ženama u Srbiji: „One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji.“

Žene, sram da vas bude!
Amfilohije, očinski brižan i krajnje bogobojažljiv, upozorava na jednu od najvećih pošasti modernog doba i, dapače, jedan od najozbiljnijih problema u Srbiji – čedomorstvo i bela kuga. Dakle, ako bismo logički tumačili njegov stav i poređenje svih žena, koje su, iz bilo kog razloga prekinule trudnoću, jer Amfilohije se nije ogradio ni od jednog mogućeg argumenta žene za takav čin, sa Musolinijem i Hitlerom – žene su krive za sve, kao što su i dva pomenuta oca fašizma odgovorni za zlo koje je zavilo čovečanstvo u crno u doba Drugog svetskog rata . Zato što neće da rađaju. Ili zato što rađaju, ali ne dovoljno! Samim tim, Srba nema, Srbi nestaju, pa što se onda, Bože ’prosti, kog đavola žalimo da nas nije prosto sramota koliko nam dobro ide?!

Ako bi javni diskurs glede prava na abortus i konsekvenci, koje on sa sobom povlači, bio i nalik Amfilohijevom stavu, mi bismo zaista mogli da, ne samo žene, nego celu zemlju uporedimo sa erom Firera i Dučea! Jer, u čemu je razlika između društva koje ne priznaje ljudska prava ili se prema njima licemerno odnosi i društva u kome ona nisu ni postojala? Gde je granica koja odvaja pravo nekoga da se meša u nečiji život od prava pojedinca da nekome život oduzme? Trebalo bi da je povuče moral, nekakva skrupula – za neupućene, ono što Amfilohije nema. Nema, jer bi u suprotnom jednako osudio nečasnike među svojim kolegama. Poput Pahomija.

Zato, žene, glavu gore!
Pravo svake žene je da odlučuje o sopstvenom telu. Pravo svake žene je da sama donese odluku o tome da li će postati majka. Pravo svake žene je da odluči da abortira. Baš kao što i crkva i njeni poslenici imaju pravo da provedaju veru. I, ako ništa barem zbog prirodne im suzdržanosti, ne guraju svoje crkvene noseve pod ženske suknje! Tj, mešaju se u pitanja, koja su samo i isključivo stvar intime jedne žene.

Na mešanje crkve tamo gde joj mesto nije već smo navikli. Gej parada, Kosovo, Đinđićevo ubistvo, izbori, polno opštenje i abortusi. Čini se da se crkva meša u sve, izuzev u svoje poslove. Kako drugačije objasniti da niko od zvaničnika SPC nije reagovao na najnovije Amfilohijeve ispade ili to što je Pahomije još uvek u mantiji? Samim tim što ne reaguje, crkva stavlja do znanja da nema ništa protiv takvog stava i javno žigoše sve žene u ovoj zemlji, odnosno učestvuje u satanizaciji onih, koje su abortirale. O pravu Pahomija da opšti s dečacima, da ne govorimo. Crkva ima reč.

Zato, za crkvu savet – Isus je spasio grešnicu od kamenovanja. Na krstu je tražio oprost za one, koji ne znaju šta čine. Prema tome, drage vladike, ako vam nije jasno šta žene čine, molite se za njih, umesto što ih razapinjete, ako već na njemu nije završio ni Pahomije! Drage žene, svako se moli svom Bogu, zato niko nema pravo da umesto vas o bilo čemu odlučuje. Ma koliko bio Hitler, Broz, Musolini ili Amfilohije.

Komentari

Komentari